Zastupnici se usprotivili Bandiću i Prgometu: ‘Sve damo, naknade ne damo!’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sudeći prema aktima gradonačelnika naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i članovima njezinih radnih tijela te članovima radnih tijela gradonačelnika za  nekoliko posto smanjit će se naknada koja će ići u Fond za sanaciju potresa.

Odluku je gradonačelnik donio i za predsjednika i potpredsjednike Gradske Skupštine, te za predsjednike i članove tijela upravljanja ustanova kojih je osnivač Grad Zagreb i ustanova nad kojima je Grad Zagreb preuzeo obavljanje osnivačkih prava, a obje je potom odbacio.

Razlog odbacivanja, bar za ove prve, bilo je odbijanje većine na Odboru za izbor i imenovanje. No, Drago Prgomet, predsjednik Gradske Skupštine i jedan od onih čije je oduzimanje naknade gradonačelnik opozvao, danas je pozvao sve gradske zastupnike da se odreknu svih zastupničkih naknada do kraja mandata kako bi se ta sredstva uplatila za pomoć stradalima u potresu.

“Obzirom na situaciju u Gradu Zagrebu, pogođenim potresom, pozivam Vas da sutra tijekom 33. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba postupimo po Odluci Vlade Republike Hrvatske od 24. ožujka 2020. godine da se odreknemo svih zastupničkih naknada do kraja mandata ove Skupštine da se sredstva uplate za pomoć stradalima u potresu”, navodi i upućuje ih i da donacije uplate na račun Državnog proračuna, a ne onaj gradonačelnika. Zanimljivo je i kako ovo nije prvi poziv Prgometa upućen zastupnicima jer on je naime isti dopis uputio i neposredno nakon potresa, ali da bi taj dopis bio valjan, on mora biti izglasan na Skupštini, a trenutno se ne nalazi ni na dnevnom redu, kazao nam je Tihomir Milovac, nezavisni zastupnik u Gradskoj Skupštini.

Na dnevnom redu, nalazi se pak dio o uzimanju 50 posto sredstava zastupnika u drugoj polovici godine za njihovu političku aktivnost, ali u to se ne ubraja naknada o kojoj je riječ u aktima, objašnjava Milovac te navodi kako sve i da uzmu te novce svim zastupnicima, oni neće biti od neke koristi jer bi ta svota iznosila svega milijun i pol kuna. S druge strane, taj novac predviđen je za izborne aktivnosti stranaka, a uzimanjem njega, “udar je na demokratska načela”.



Naposljetku, smatra, potez Prgometa nastavak je igre mačke i miša između njega i gradonačelnika gdje Prgomet nastoji skupiti više novca na državnom proračunu, nego gradonačelnik na gradskom.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI