ZASTUPNICIMA I DALJE OSTAJE NAKNADA ZA ODVOJENI ŽIVOT: Novčano će ih se kažnjavati zbog neopravdanog izostanka s plenarne sjednice

Saborska tv

Odbor za izbor i imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora u četvrtak je odlučio kako će se ponovno kažnjavati neopravdani izostanci saborskih zastupnika s plenarne sjednice Hrvatskog sabora. No, zastupnicima ostaje naknada za odvojeni život.

Nije prihvaćen zahtjev SDP-ovog Arsena Bauka da se zastupnicima ukine pravo na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi tisuću kuna. Odbor je odluku da naknada za odvojeni život ostane, donio nakon što je o Baukovu prijedlogu dobio mišljenje samo tri od 16 zastupničkih klubova koliko ih je trenutačno u Saboru.

“Očitovanje od klubova zatražili smo početkom ožujka, no odaziv baš i nije bio velik”, rekla je predsjednica Odbora Nada Murganić.

Očitovali su se, navela je, Klub SDP-a koji je bio za ukidanje naknade, Klub nacionalnih manjina koji se tome usprotivio te Klub HSS/RF-a koji smatra da naknadu za odvojeni život treba vezati uz boravište, pa slijedom toga pravo na nju ne bi imali zastupnici s boravištem u Zagrebu.

Za ukidanje naknade bila je Dalija Orešković iz Centra. Istaknula je da ta naknada izaziva “negativan stav građana”, i to da su zastupnicima osigurani putni troškovi, a plaća im se i smještaj u Zagrebu. Stoga, prema njezinom mišljenju, naknadu treba ukinuti.



Podsjetimo, prošle godine je naknadu za odvojeni život dobivalo 85 od 151 zastupnika, za što im je isplaćeno oko 710 tisuća kuna. Ta se naknada isplaćuje za mjesece u kojima Sabor zasjeda, njih devet, što znači da zastupnik koji ima pravo na nju godišnje dobije devet tisuća kuna.

Što se tiče neopravdanog izostanka sa sjednica, zastupnike će se kažnjavati sa 150 kuna po danu plenarnog rada, a taj će im se iznos oduzimati od paušala koji iznosi tisuću i pol kuna mjesečno.

Opravdavaju im se izostanci zbog bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, poziva suda, nazočnosti društvenim, političkim i inim skupovima na koje su pozvani te zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI