Zastupnik Tolić zatražio trenutnu suspenziju sustavne kontrole na granici

Tomislav Miletic/PIXSELL

"Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u Šengenski režim i pridruživanje ne smije biti političko pitanje, niti smije biti uvjetovano paketom s drugim članicama", ističe Tolić

Nakon što je Uredba o sustavnom pregledu putnika svojim stupanjem na snagu izazvala zastoje na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije, o ovoj temi održana je rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Na raspravi o “Provedbi Uredbe (EU) 2017/458 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama” govorio je zastupnik Ivica Tolić koji je ukazao na činjenicu da je Europska unija primila veliki broj migranata bez valjane provjere te Uredba 2017/458 o strožoj kontroli granica u ovom trenutku znači samo alibi za administraciju u slučaju daljnjih napada na europskom tlu. Naglasio je i dvojbenost ove Uredbe koja nije lako razumljiva ni onima koji ju primjenjuju jer daje bezbroj mogućnosti tumačenja i primjene te je stoga ne mogu razumjeti i prihvatiti ni građani Europske unije.

„Učinci ovog dokumenta su: kaos u prometu unutar Europske unije, šteta u gospodarstvu i maltretiranje vlastitih građana. Na kraju, granica između Slovenije i Hrvatske ne može i ne smije biti vanjska granica Europske unije. Ako se tako tretira, onda Hrvatska nije punopravna članica Unije. Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u Šengenski režim i pridruživanje ne smije biti političko pitanje, niti smije biti uvjetovano paketom s drugim članicama. U svakom slučaju, sustavnu kontrolu granica treba odmah suspendirati“, rekao je zastupnik Tolić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI