ZATAŠKAVANJA, AFERE, SMRT, ŠVERC ORUŽJA: Zašto Krstičević odlazi baš sada?

Cropix

“Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika vlade i ministra obrane”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević podnoseći ostavku koju je premijer Andrej Plenković nakon višesatnog sastanka u konačnici i prihvatio. No, zanimljivo je, ali i nadasve neobično da je Krstičević baš sada odlučio prihvatiti odgovornost, premda je propusta pa i ozbiljnih skandala u Morhu bivalo i ranije.

Najveći skandal nedvojbeno je propali pokušaj kupnje borbenih aviona. Riječ je o projektu kojega je ministar prilično pompozno predstavio, i sam Plenković to je nazvao strateškim projektom za kojega je raspisan međunarodni natječaj. Na koncu, priča se baš i nije odvila pretjerano strateški pa je tako Morh na natječaju odlučio kupiti borbene avione od Izraela. Podsjetimo, u igri su bili američki F-16 avioni s nadograđenom izraelskom tehnologijom, stariji od 30 godina.

Za tu se nabavu trebalo izdvojiti izdašan iznos, ali situacija se komplicira kada američko Ministarstvo obrane blokira doogovr između Hrvatske i Izraela. Da bi Izrael mogao prodati te avione on je bio primoran dobiti SAD_ovo odobrenje koje nije posjedova, Krstičevića, pa i Morh SAD je s time upoznao, no oni su unatoč tome nastavili po svojem. Situacija se dodatno zakoplicirala kada se saznalo da ni ministar, ni premijer ne govore istinu o tom fijasku. Krstičević i Plenković tvrdili su da nije bilo američkih upozorenja, ali mediji su objavili dopise američkog veleposlanstva Zagrebu koje su dobivali i Vlada i Morh, a koji su demantirali tvrdnje vladajućih.

Zbog te nabave odnosno propalog projekta Krstičević se žestoko konfrontirao sa SDP-ovim Frankom Vidovićem, a u okršaj s predstavnicima medija radi njega je Plenković ušao zbog problema s ispunjavanjem imovinske kartice.

Naime, još ove godine u siječnju razmatrala se mogućnost njegove ostavke nakobn što je u imovinsku karticu naveo da njegova vikendica pored Šibenika vrijedi duplo manje nego onda kada ju je kupio. Promjenio je površinu i vrijednost ne samo toj vikendici u Žaboriću, već i svojim zagrebačkjim stanovima, za razliku od drugih kolega ministara koji su iz vlade ispraćeni zbog nepravilnosti u karticama, Plenković je Krstičevića iz nekog samo njemu znanog razloga poštedio dajući mu priliku da ponovno ispravno popuni podatke o svojem imetku. Ostavka je spominjana i koncem siječnja kad se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter HRZ-a pri čemu su poginula dva pilota, a pisalo se i o zataškanoj vojnoj vježbi na kojoj je ozlijeđeno osam vojnika i to na poligonu Crvena zemlja pored Kina, gdje se prevrnula jedna Patria.



Lani u studenom izbio je novi skandal pa se saznalo da tri pilota HRZ-a postaju predmetom istrage cuivilne, ali i vojne policije zbog ilegalne trgovine oružjem. U studenom su iz Austrije vraćena tri vojnika koja su se opcijala tijekom vojnih vježbi, a prije dvije godine iz misije u Poljskoj protjeran je trojac koji je također pretjerao s pićem. Lov na vepra sami su pak snimili krivolovci iz HRZ-a, a osim toga bilo je tu i brojnih drugih sitnih, pojedinačnih propusta vojnika, i drugih pripadnika HV-a. Zašto onda baš sada odlazi Damir Krstičević?

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI