Zatvoreni dio sjednice Vlade: Rasprava o robnim zalihama pšenice pod oznakom ‘vrlo tajno’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Premijer Plenković na počeku sjednice pozvao je građane na disciplinu i strpljivost i na povjerenje svim sastavnicama vlasti i struci koja je ključna u brobi s pandemijom. Naše odluke se temelje na procjenama onih koji su živote posvetili borbi protiv pandemije, reka je Plenković.

Ključna poruka je da država i Vlada povlače poteze kojima jasno kažemo – u ovoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković.

“Trenutno se s ovom epidemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih, to je jedina metoda koja sada daje rezultate”, rekao je i dodao da “puno bogatije zemlje nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.”

“Apeliram na temeljno načelo, a to je načelo solidarnosti. Svi skupa, bilo u privatnom ili javnom sektoru, biti svjesni da teret moramo iznijeti solidarno. To će zahtijevati odricanja od svih”, rekao je Plenković.

Ministar Beroš rekao je da je  nakon potresa u Zagrebu rast ostao linearan, a ministar Božinović je rekao da će donesene mjere biti snazi toliko dugo koliko za njih postoje potrebe, također potvrdivši da je krivulja rasta broja zaraženih linearna.



To nije plaća, nadamo se da će brojni poduzetnici isplaćivati i veće plaće, oslobodit ćemo plaćanje doprinosa za plaću za ožujak, rekao je ministar financija Zdravko Marić najavljujući povećanje naknade za radnike u pogođenim poduzećima s 3250 na 4000 kuna.

Pri tom se potpuno oslobađaju poreznih davanja poduzetnici s prihodom do 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje,a  oni s većim prihodima se djelomično oslobađaju sukladno ostvarenom padu prihoda. Dakle, ako je pad prihoda 65 posto, plaća se 35 posto davanja, ali također s odgodom nakon tri  jeseca i uz beskamatnu 24-mjesečnu otplatu.

“Ono što ste naplatili, uplatite u državni proračun, ono što niste naplatili ide u otpis”, poručio je Marić poduzetnicima.

Oslobađa se i obveza plaćanja PDV-a na doniranu opremu.

Još uvijek traju prijave za ožujak za državni minimalac, a isplate će biti do Uskrsa, rekao je Marić dodavši da je zahtjev za odgodom PDV-a zatražilo 62.086 poduzeća, a obrađeno je 59 posto zahtjeva.

Ministrica poljoprivrede Vučković najavila je odgodu plaćanja poljoprivrednicima po zahtjevima za povrat, dugoročniju otplatu do tri godine, a omogućit će se izbjegavanje poravnavanja za izravna paćanja – isplaćivat će se puna izravna plaćanja, a dug obročno s odogdom.

30 dana od dana prestanka epidemije vrijedit će osobne iskaznice i vozačke dozvole kojima je istekao rok valjanosti, najavio je ministar Božinović. No, tehnički pregledi vozila morat će se obavljati u roku.

Ministar Cappelli najavio je mogućnost povećanja zaduženja turisitčkim zajednicama u suradnji s lokalnim jedinicama, dodavši da bi plaćanje paušala u uvjetima kada prihoda nema “bilo bi apsurdno”. Turističkim agencijama uvodi se moratorij na raskid ugovora o putovanju na 180 dana pa će putničke agencije umjesto povrata novca nuditi vaučere.

Privatnim iznajmljivačima, kojih je oko 108 tisuća, omogućava se odgoda legalizacije objekata na godinu dana, ali se dozvoljava njihovo iznajmljvanje, a na isti rok se odgađa i rekategorizacija smještaja.

Plenković je ponovio da će minimalno 60 posto nabave javnih naručitelja (vojska, policija, zdravstvo,..) biti usmjereno prema domaćim poljoprivrednim proizvođačima, a za tu potrebu osniva se i burza roba. Kako je jučer najavljeno, malim mljekarima otkupit će se tržišni viškovi koje zbog epidemije nisu mogli značajnije plasirati na tržište.

Vlada će na zatvorenom dijelu sjednice između ostalog raspravljati o obnavljanju starteških robnih zaliha pšenice, a uz tu točku dnevnog reda stavljena je oznaka “vrlo tajno”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI