Zbog koronavirusa Iran zatražio financijsku pomoć MMF-a, odluku donosi Washington

Foto: Getty Images

Iran je prvi put od 1962. godine zatražio financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda zbog borbe protiv epidemije koronavirusa, odnosno zatražio je pristup instrumentu za brzo financiranje, a zanimljivo je da Odbor guvernera MMF-a paktično ne može donijeti odluku bez suglasnosti Washingtona. Teheran je zatražio pomoć od 5 milijardi dolara.

Velike kolone i duga čekanja za teretna vozila su na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku zbog kontrola uvedenih zbog koronavirusa, upozoravaju slovenski prometni servisi.

Irska od petka zatvara sve škole i fakultete i zabranjuje okupljanja u zatvorenom prostoru za grupe od 100 ljudi, dok ih se na otvorenom ne smije okupiti više od 500.

Slovenija je potvrdila 82 slučaja zaraze koronavirusom. Premijer Šarec poručio građanima da ostanu kod kuće te najavio da će Slovenija službeno proglasiti epidemiju.

Iran je potvrdio 75 novih smrtnih slučajeva zaraze koronavirusom te više od tisuću oboljelih.



Austrija je zabilježila prvi smrtni slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o 69-godišnjem muškarcu, povratniku iz Italije, koji je i prije bio bolestan, a umro je u noći sa srijede na četvrtak u bečkoj bolnici Kaiser Franz Josef. Tamošnji mediji javljaju da su posjete bolnicama otkazane, a operacije su svedene na minimum. Istodobno, oko 25 tisuća policajaca je zbog koronavirusa dobilo zabranu odlaska na godišnji odmor.

Svi državni muzeji u Madridu, uključujući najpoznatije Muzej Prado i Muzej kraljice Sofíje, u četvrtak su zatvorili vrata publici zbog epidemije koronavirusa, a Covid-19 zabilježen je i u novoj španjolskoj vladi kod ministrice za jednakost.

Kina je proglasila kraj vrhunca epidemije u toj zemlji, javlja BBC. Kineska provincija Hubei priprema se za povratak u normalni život. Zhong Nanshan, viši medicinski savjetnik kineske vlade rekao je da će globalna pandemija koronavirusa vjerojatno završiti do lipnja, javlja Reuters.

Kuba, Honduras, Bolivija i Obala Bjelokosti zabilježile su prve slučajeve zaraze koronavirusom, a Bugarska, Grčka, Irska, Švedska i Indonezija prve žrtve.

Iako je Crna Gora zasad jedina država u Europi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, police tamošnjih trgovina gotovo su poluprazne jer je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa. U želji da smiri napetosti ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušava uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci. I iz velikih trgovačkih lanaca pozivaju građane da ne paničare.

Grčka je prijavila prvi smrtni slučaj od koronavirusa.

U Sloveniji su zabilježena dva nova slučaja zaraze, u Šmarju, pri čemu je zaraženo jedno dijete zbog neodgovornog ponašanja jedne učiteljice u školi Šmarje pri Jelšah koja je bila u inozemstvu, a po povratku se nije javila zdravstvenim vlastima. Jučer navečer je potvrđeno da je zaražena, a osim nje su zaražene još dvije osobe među kojima je i jedno dijete, piše Jutarnji.hr. Slovenija u ponedjeljak zatvara sve škole, vrtiće i fakultete.

Srbija je prijavila novi slučaj zaraze čime je broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji dosegao 19, nakon što je jutros potvrđeno da je još jedna osoba pozitivna na Covid-19, javlja Blic.rs.

Istodobno, srbijansko Ministarstvo zdravlja priopćilo je da je do danas na koronavirus u Srbiji testirano ukupno 160 osoba koje su ispunjavale „kriterije definicije slučaja“.

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon potvrdio je za N1 da je Repubila Srbija zatvorila neke granične prijelaze s Hrvatskom. Zatvoreni su granični prijelaz Batina-Bezdan, željeznički most Erdut-Bogojevo te riječni prijelaz Apatin.

Srbija je jutros od 7 sati zatvorila i više graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, što je jedna od mjera koju ta zemlja provodi u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Iz Granične policije BiH rekli su za N1 da su obaviješteni o mjerama susjeda, te da se radi o prelazima Badovinci – Popovi, Jamena – Donje Crnjelovo, granični prelazi za pogranični promet Mokronozi i Carevo Polje, granični prijelaz Zvornik (Stari most), željeznička stanica Brasina na teritoriju Srbije, te granični prijelaz Skelani – Bajina Bašta.

Američki predsjednik Donald Trump obustavio je putovanja iz Europe u SAD na 30 dana zbog koronavirusa kako novi zaraženi ne bi ušli u zemlju, a zabrana stupa na snagu u petak u ponoć po američkom vremenu.

Ograničenje putovanja se ne odnosi na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je dosad potvrđeno 460 slučajeva zaraze. Bijela kuća je nakon Trumpovog televizijskog obraćanja potvrdila da se zabrana odnosi na sve članice Schengena, što znači da je iz zabrane isključena Irska, koja nije članica Schengena, kao i Bugarska, Hrvatska i Rumunjska.

SAD također prate situaciju u Kini i Južnoj Koreji gdje epidemija jenjava pa je Trump najavio da će razmotriti ublažavanje ograničavanja putovanja prema tim zemljama.

Trump je najavio i planove za osiguravanje milijardi dolara pozajmica malim poduzećima kako bi se zaustavio negativan učinak koronavirusa na američko gospodarstvo te je pozvao Kongres da donese velike mjere poreznih olakšica kao dio “agresivnog i sveobuhvatnog napora” za borbu protiv epidemije.

U SAD-u je potvrđeno 1135 oboljelih od koronavirusa, a umrlo je 38 osoba.

Holivudski glumac i oskarovac Tom Hanks objavio je na društvenim mrežama da su on i njegova supruga Rita Wilson, također glumica, pozitivni na koronavirus. Hans je time postao prva slavna osoba iz SAD-a za koju se zna da je zaražena koronavirusom.

Hanks je na Twitteru napisao da su se on i njegova supruga na koronavirus testirali u Australiji gdje snimaju filmu, a nakon što su osjetili umor i bol s blagom vrućicom. New York Times izvijestio je da je Hanks bio u Australiji kako bi snimio film o životu Elvisa Presleyja u kojem glumi Presleyjevog menadžera – pukovnika Toma Parkera. Film je stavljen na čekanje kako bi se procijenila situacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI