ZBOG NJIH SE MILANOVIĆ POSVAĐAO S BUGARIMA: ‘Makedoniju šutiraju kako nekome paše’. Danas je važan sastanak!

Foto: Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski na poziv predsjednika Zorana Milanovića, sa svojom će suprugom boraviti u Hrvatskoj 30 lipnja i 1. srpnja.

Naime, službeni posjet Pendarovskog započet će u srijedu 30. lipnja u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, susretom s predsjednikom Milanovićem.

U Uredu predsjednika, nakon ceremonije službenog dočeka, najprije će se održati tête-à-tête susret dvojice predsjednika, a potom i bilateralni razgovori službenih izaslanstava.

Nakon sastanka, održat će se konferencija za medije.

Podsjetimo, predsjednik Milanović je krajem svibnja pružio podršku Sjevernoj Makedoniji rekavši da su ispunili sve demokratske uvjete za početak pristupnih pregovora s EU, no ustalilo se tu zemlju ‘šutirati’ kada god nekome paše.



Na samitu država zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja oštrim riječima prozvao je Bugarsku koja ulazak Sjeverne Makedonije u EU uvjetuje izmjenom povijesnih udžbenika.

Milanović je tada rekao da će se aktivno suprotstavljati da se od jedne aspirantice traži da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to radi susjedna država, dodavši da je “hrvatsko iskustvo da to nikada ne završi dobro za onoga tko pritišće”.

“Makedoniju su navikli tretirati kao “side kick”, nekoga koga šutaš sa strane i ako imaš neki unutarnjopolitički problem kojeg ne možeš riješiti onda uvijek možeš po Makedoniji. To nije u redu”, rekao je šef države odgovarajući na pitanje novinara.

Također je podsjetio da se ta bivša jugoslavenska republika između ostalog ‘pokorila grčkim zahtjevima da ispred naziva Makedonije stave Sjeverna’.

“To se ne radi u 21. stoljeću. To apsolutno nije osnova za sutrašnji suživot u Europskoj uniji”, rekao je Milanović.

U prosincu prošle godine, Bugarska je odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju i time zaustavila makedonski put u EU. Sofija zahtijeva da Skopje navede kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene jer se u makedonskim udžbenicima “revidira i negira zajednička im etnička i jezična povijest”.

Vladi su Sofiji su problematični i dijelovi o ‘bugarskoj fašističkoj okupaciji’ tijekom Drugog svjetskog rata, kao i još neka pitanja. Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatsku veleposlanicu u Sofiji Jasnu Ognjanovac na razgovor zbog izjava predsjednika Milanovića u Brdu kod Kranja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI