Zbog otapanja leda na Himalaji ugrožene dvije milijarde ljudi

wikipedia

Najmanje jedna trećina golemih ledenih polja u visokim klancima Himalaja osuđena je na otapanje zbog klimatskih promjena

Novo znanstveno izvješće pokazalo je kako će se čovječanstvo suočiti s još jednim velikim problemom – otapanjem leda na glečerima Himalaja. Ti su glečeri izvor pitke vode za više od 250 milijuna stanovnika koji žive u njihovoj neposrednoj blizini, a njihovo otapanje ugrozit će više od dvije milijarde ljudi.

Najmanje jedna trećina golemih ledenih polja u visokim klancima Himalaja osuđena je na otapanje zbog klimatskih promjena, a to bi moglo izazvati ozbiljne posljedice za više od dvije milijarde ljudi.

Čak i u slučaju da se emisije ugljičnog dioksida dramatično smanje te da se uspije ograničiti globalno zagrijavanje na 1.5 stupnjeva Celzija, 36 posto glečera koji se nalaze u regiji Hindu Kush-Himalaja svejedno će se otopiti do 2100., navode stručnjaci. Ukoliko ne dođe do smanjenja emisija plinova, otopit će se čak dvije trećine svih himalajskih glečera.

Ti su planinski ledenjaci ključan izvor pitke vode za više od 250 milijuna ljudi koji žive u Hindu Kush regiji, a iz njih teku i velike rijeke koje se slijevaju u Indiju, Pakistan i Kinu. Te rijeke pitkom vodom opskrbljuju čak 1.65 milijardi ljudi.

„Ovo je klimatska kriza za koju niste čuli“, rekao je Philippus Wester iz International Centre for Integrated Mountain Development, koji je proveo istraživanje o stanju ledenjaka na Himalaji.„U najboljem slučaju, čak i ako budemo jako uspješni u svladavanju globalnog zatopljenja, svejedno ćemo izgubiti barem trećinu glečera“, rekao je Wester za Guardian a prenosi Dnevnik.hr.

Novo izvješće, koje je zatražilo osam okolnih nacija koje dio svojeg teritorija imaju u planinama Himalaje, napisano je kako bi se situacija pokušala sanirati koliko je moguće. Više od 200 znanstvenika je 5 godina radilo na izvješću, a 125 vanjskih suradnika je nadgledalo njihov rad.

Od 1970-ih do danas, oko 15 posto leda u Himalaji se otopilo. Situacija s obzirom na veličinu regije varira. Tako se na 3.500 kilometara dužine izmjenjuju područja gdje su ledenjaci stabilni te nisu zamijećeni znakovi otapanja, dok su drugi predjeli više izloženi zagrijavanju.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI