‘ZBOG OVOGA ŠTO JE TUĐMAN NAPRAVIO, BOMBARDIRAO SAM IM SVE GRADOVE’: Kako je Martić poludio zbog ‘Bljeska’ i napravio odmazdu

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške.

U operaciji „Bljesak“ po prvi puta izvedeni su masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije zapadne Slavonije, na ovom je području zavladao mir.


Munjevita akcija šokirala srpsku vojsku

 

Srpska vojska, potpuno nespremna i šokirana brzinom izvođenja akcije, te gubicima teritorija i ljudstva u svojim redovima, dobiva naređenje bijesnog vojnog vrha o odmazdi Hrvatima i to bombardiranjem gradova. Zagreb, Sisak i Karlovac postaju metom teškog topništva uslijed čega u Zagrebu pogiba sedam civila, a preko 200 ih je ranjeno.Zbog ovog ratnog zločina nad hrvatskim civilima, pred haškim je sudom odgovarao Milan Martić, a optužnica se temeljila na video zapisu u kojem on priznaje da su hrvatski gradovi bombardirani po njegovu nalogu:

Martić priznao bombardiranje gradova

 

“Iskreno suosjećam sa svim patnjama koje ste prežvjeli. Ja bih više volio da je situacija dobra i da sam došao na neku svadbu u zapadnu Slavoniju, nego da sam morao doći ovdje kad vam je najteže i da vam objašnjavam sada kako i na koji način da se izvlačimo i kako da iz svega ovoga nađemo nekakav izlaz, da ne lutate, a isto tako da zadržimo svoju zemlju”, tješio je Martić svoje poražene vojnike.

Ovo što je Hrvatska učinila prema nama nema govora, radi se o zločinu potpomognutom stranim silama Amerikom i Njemačkom. Ne radi se o nikakvoj izdaji isključivo se radi o tome što je naš neprijatelj trenutačno nadmoćniji i uspio da ovlada autoputom i ovim dijelom za koji vi znate. Ali ja tvrdim da jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat.

Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, protumjeru mi smo bombardovali sve njihove gradove. I Sisak više puta, i Karlovac, i Zagreb i jučer i danas. To je napravljeno radi vas. Ali da vas obavijestim o tome da napad Tuđmanovih snaga nije bio samo na zapadnu Slavoniju. Napao je i na Liku, napao je i na Dalmaciju. Lika se obranila, sad u Dalmaciji s Dinare su skinute njihove snage.

 

Danas je bio usledio ultimatum ukoliko i dalje budu napadali naše snage u okruženju, poslije toga tučemo i dalje Zagreb i tučemo i razaramo njihove gradove. Posle toga su molili da se prestane tući Zagreb, da će pustiti naše ljude iz okruženja – ono što vas najviše zanima”.

Pogledajte priznanje Mile Martića:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI