Zbog rasta trošarina, cvjeta crno tržište: Na švercu cigareta godišnje gubimo 120 milijuna eura!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Najavljeno povećanje trošarina na cigarete i sitno rezani duhan te s njim povezano poskupljenje cigareta u maloprodaji ponovno je, kao i svako povećanje trošarina dosad, izazvalo bojazan proizvođača o cvjetanju crnog tržišta, odnosno unosnog šverca cigaretama u Hrvatskoj i regiji, budući da British American Tobacco (vlasnik TDR-a) duhanskim proizvodima opskrbljuje cijelu regiju.

Prema procjenama koje je izradio Ekonomski institut prošle godine, Hrvatska godišnje na švercu cigareta izgubi 120 milijuna eura poreznih prihoda, a cijela regija čak 306,7 milijuna eura, dok su u zadnjih deset godina porezni gubici zbog crnog tržišta iznosili dva posto BDP-a. Ekonomski institut procjenjuje da cigarete ilegalno nabavlja 7,8 posto pušača u Hrvatskoj, no poznavatelji prilika procjenjuju da je broj takvih više nego dvostruko veći i da se kreće između 15 i 20 posto.

Proizvođači cigareta pritom upozoravaju na prekograničnu nelegalnu trgovinu, u kojoj se cigarete iz država gdje su jeftinije švercaju u Hrvatsku, gdje su upravo zbog poreznih davanja među najskupljima u regiji, izuzev Slovenije. Također, treba spomenuti i legalnu trgovinu u kojoj hrvatski građani cigarete kupuju u nama susjednim zemljama, gdje su višestruko jeftinije, i tamo plate trošarinu, a u Hrvatsku unose već kupljene cigarete od čijeg prometa državni proračun nema nikakve koristi.

Porezni stručnjak i nekadašnji direktor Tvornice duhana Zagreb od 1978. do 1986., dr. Guste Santini, kaže da je stalno dizanje poreza stara hrvatska navada. „Opalimo porez pa se čudimo posljedicama njegova uvođenja pa tek onda idemo rješavati problem, a narod nezadovoljan“, pojasnio je Santini staru naviku svih hrvatskih vlada, dodavši da se uopće ne uzima u obzir činjenica da Hrvatska ima previše pušača.

Poručuje da moramo biti vrlo oprezni s dizanjem trošarina jer to neće donijeti očekivane porezne prihode te da Vlada treba provjeriti proizvode li nama susjedne zemlje proizvode na koje dižemo akcize, odnosno da je za takvo nešto potrebna ekonomska analiza. Podsjeća da je Adam Smith, otac moderne ekonomije, još 1776. godine rekao: „Ako želite povećati broj krijumčara, povećajte poreze“.



Stoga je za očekivati da će se većina građana, koji žive u pograničnim područjima, nakon poskupljenja  odlučiti na kupnju cigareta „preko granice“, koja je legalna, ali je problem u tome što se novac ne slijeva u hrvatsku državnu blagajnu. Oni koji ne žive uz granicu s BiH ili Srbijom najvjerojatnije će se  odlučiti na kupnju kod švercera, a tada su svi na gubitku – i država, i proizvođač i trgovac pa čak i pušači jer konzumiraju cigarete proizvedene bez ikakvih kontrola.

No, ni ovoga puta Ministarstvo financija nije uzelo u obzir činjenicu da je povećanje trošarina jedini i isključivi razlog cvjetanja crnog tržišta cigaretama, a samim time i smanjenog priljeva poreznih prihoda u proračun. Pa bi povećanje trošarina, doneseno s ciljem povećanja prihoda državnog proračuna, moglo imati suprotan učinak na prihodovnoj strani budžeta.

Svakako napomenimo da bi gubitke zbog crnog tržišta mogao osjetiti i BAT Adria sa sjedištem u Hrvatskoj – jedan od najvećih hrvatskih izvoznika koji zapošljava 1700 radnika i izvozi u 25 zemalja svijeta, pa ne treba posebno upozoravati na posljedice koje bi šverc cigareta imao na tog uspješnog izvoznika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI