Zbog straha od nove tužbe, Ribićev sindikat zabranio već odobreni štrajk na Filozofskom!

Borna Filic/PIXSELL

Od najavljenog štrajka su odustali nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj je štrajk dijela zaposlenika Hrvatskih studija bio nezakonit i nakon što je presuđeno da sindikat mora platiti sudske troškove. Veto na odluku o štrajku Malo vijeće sindikata uložilo je u tajnosti

Premda je krajem travnja većina članova Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odlučila da u svibnju kreću u štrajk, od štrajka ipak neće biti ništa jer je Malo vijeće tog sindikata iznenada, kako doznajemo, stavilo veto na odluku o štrajku većine svojih članova na Filozofskom?!

Ovo je za mnoge iznenađujuća odluka, jer je Malo vijeće istog sindikata prije svega petnaestak dana odobrilo najavljeni štrajk.

Što se u međuvremenu dogodilo? Zašto su u vrhu Ribićevog sindikata tako naglo promijenili odluku, pitaju se mnogi koji nisu detaljno upućeni u zbivanja na Sveučilištu, a koji su upoznati s najavom da profesori na Filozofskom, nakon sličnih zbivanja na Hrvatskim studijima, sredinom svibnja kreću u štrajk.

Prema informacijama koje smo dobili od dobro upućenih izvora, od najavljenog štrajka u sindikatu su odustali nakon što je Vrhovni sud potvrdio ranije izrečenu presudu Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj je štrajk dijela zaposlenika Hrvatskih studija bio nezakonit.

Početkom svibnja objavljena je, naime, pravomoćna presuda Vrhovnog suda koji je žalbu Nazavisnog sindikata znanosti odbacio kao neosnovanu te u cijelosti potvrdio pravorijek Županijskog suda o nezakonitom štrajku na Studijima.



U toj presudi se navodi kako razlozi koji su poveli djelatnike HS-a u štrajk ne predstavljaju direktnu ugrozu njihovih radnih i gospodarskih prava.

Ovakva pravomoćna presuda znači da Nezavisni sindikat znanosti treba podmiriti parnični trošak u iznosu od 20.750 kuna, ali će, prema svemu sudeći, morati podmiriti i još neke troškove (novčanu naknadu štrajkašima – kojima su Hrvatski studiji uskratili od plaće zbog neodržanih predavanja, moguću naknadu Hrvatskim studijima, ako Studiji budu tužili Sindikat zbog štete nastale nezakonitim štrajkom, moguće naknade štrajkačima, ako im Hrvatski studiji daju otkaz zbog nezakonitog štrajka…).

A budući da profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu imaju još manje sindikalnih razloga za štrajk nego su ih imali profesori i docenti na Hrvatskim studijima, logično je da je Malo vijeće Nezavisnog sindikata znanosti odlučilo uzmaknuti i naknadno staviti veto na štrajk.

Jer novi bi ih štrajk, prema svemu sudeći, doveo u još veće financijske gubitke, ali bi i dodatno nagrizao vjerodostojnost Ribićevog sindikata. Zanimljivo je da u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja nigdje nisu objavili da je Malo vijeće promijenilo odluku te uložilo veto na štrajk! Naši izvori, koji su iz prve ruke doznali za veto, pojašnjavaju da Ribić i njegovi suradnici ne žele da šira javnost dozna za ovaj njihov uzmak, jer bi to i dodatno poljuljalo njihovu ionako narušenu vjerodostojnost.

Podsjetimo da je, nakon trodnevnog referenduma, 27. travnja na Filozofskom izglasan štrajk zaposlenika u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U svojem priopćenju, glavni povjerenik NSZVO-a na Fakultetu Predrag Matković istaknuo je doduše kako kretanje u štrajk ovisi o odlukama Senata na njihovoj sljedećoj sjednici 9. svibnja.

Od ukupno 372 člana, na referendumu se izjasnilo njih 283. Svojim glasom ZA, štrajk je podržalo 240 članova sindikata, odnosno 85 posto od svih birača koji su glasali. Malo vijeće NSZVO-a je, za vrijeme trajanja referenduma, održalo sjednicu na kojoj je odlučeno da se neće uložiti veto na štrajk Filozofskog jer razloge smatraju opravdanima.

Budući da Malo vijeće nije uložilo veto na zahtjev članova sindikalne podružnice, sindikalisti su namjeravali pričekati odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu sa sjednice koja se je trebala održati 9. svibnja te ovisno o odlukama Senata, dan kasnije krenuti u štrajk (ako im odluke Senata ne bi bile po volji).

”Štrajk će započeti, ukoliko Senat Sveučilišta u Zagrebu ne uzme u razmatranje program predloženice za dekanicu i ne prihvati izabrane nove članove Senata s Filozofskog fakulteta”, stoji u objavi zaključaka sindikalne podružnice na Filozofskom. No, budući da je Malo vijeće Nezavisnog sindikata znanosti nedavno, u popriličnoj tajnosti, promijenilo odluku, štrajka neće biti čak i ako Senat odbije program predloženice za dekanicu i ne prihvati nove članove Senata s Filozofskog.

Od naših dobro upućenih izvora doznali smo, međutim, da će Senat najvjerojatnije prihvatiti u razmatranje program predložene dekanice, profesorice dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić, a vjerojatno neće odbiti ni nove ljude u Senatu, kako ne bi dali povoda za izazivanje novih nereda na Filozofskom.

Ako ipak odluče odbiti predloženi program profesorice Vlahović-Štetić i predložene nove članove Senata s Filozofskog (dojučerašnje članove Senata su s Filozofskog povukli bez pravog obrazloženja), štrajka ipak neće biti, jer bi odluka o njegovom pokretanju bez pravno utemeljenih razloga (ugrožene plaće ili radna mjesta), mogla vrlo skupo stajati Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Valja još napomenuti da se najavljena sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu nije održala 9. svibnja, kako je bilo najavljeno, već je odgođena za dva tjedna. Na sjednici koja bi se trebala održati 23. svibnja će, prema informacijama koje imamo, biti stavljen na dnevni red i program predložene dekanice dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI