Zbog straha od puča u SDP-u i Milanovićeva povratka Bernardić bi se kandidirao za gradonačelnika Zagreba!

Jurica Galoic/PIXSELL

Među najžešće zagovornike Milanovićeva povratka spadaju njegovi odani ministri iz prošle Vlade, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Mihael Zmajlović, Branko Grčić, Milanka Opačić, ali i drugi SDP-ovci poput Željka Jovanovića, Peđe Grbina, Nenada Stazića i mnogih drugih. Oni bi dali sve da maknu Bernardića i ponovno ustoliče svog idola Milanovića

U SDP-u se ni dva mjeseca nakon dolaska Davora Bernardića na čelo stranke, pouzdano ne zna ni tko pije ni tko plaća, odnosno ni tko kosi ni tko vodu nosi. Naime, izvori iz SDP-a tvrde kako svi vide da se stranka raslojava iz dana u dan, a rejting je u slobodnom padu. Uza sve to, bliže se lokalni izbori, a u SDP-u nemaju kandidate ni za velike, ni za neke manje gradove i realno je, ukoliko se nešto ekspresno, stubokom ne promijeni da na lokalnim izborima SDP-u prijeti potop. I tako, dok se čelnik SDP-a Davor Bernardić još koleba oko kandidature za gradonačelnika Zagreba, i sve više naginje ka tome da se ipak kandidira, dotle potpredsjednik stranke, predsjednik županijskog SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina otvoreno kaže kako smatra da Davor Bernardić ne bi trebao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba.»Moj je stav da predsjednik stranke nije i ne treba biti kandidat, makar je to treća funkcija formalno ili četvrta, ovisi kako se gleda, u državi.

Mislim da ima puno posla u stranci, u pripremi stranke za sve vrste izbora koji nam slijede, a slijedi nam cijeli ciklus i lokalni izbori, parlamentarni, predsjednički, europski, u tijeku je konsolidacija stranke«, rekao je Komadina. Istodobno, se iza Bernardićevih leđa odigrava prava mala drama u režiji dvadesetak uglednih SDP-ovaca koji su bili kontra Bernardića, o čemu piše Večernji list. Oni naime spremaju puč u stranci koji bi mogao uslijediti odmah nakon lokalnih izbora. Naime, svi oni su uvjereni da ovakav, mlitavi i neprepoznatljivi SDP, na čijem se čelu nalazi Bernbardić, koji stalno u javnosti mora ispravljati krive navode svojih najbližih suradnika, nema nikakve šanse postići dobre rezultate. Mnogi od tih dvadesetak SDP-ovaca zapravo su Milanovićeve pristaše, te oni zagovaraju njegov povratak na čelo stranke. Čak tvrde, da su razgovarali s Milanovićem o tome i kažui da je točno da on nije za tu opciju, ali da će oni i dalje uporno inzistirati na njegovu povratku. Jer nikad ne reci nikad.

Vratili bi svog idola Milanovića

Među najžešće zagovornike Milanovićeva povratka spadaju njegovi odani ministri iz prošle Vlade, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Mihael Zmajlović, Branko Grčić, Milanka Opačić, ali i drugi SDP-ovci poput Željka Jovanovića, Peđe Grbina, Nenada Stazića i mnogih drugih. Oni bi dali sve da maknu Bernardića i ponovno ustoliče svog idola Milanovića. Inače, osim njega kao potencijalni kandidati za šefa SDP-a spominju se još i Peđa Grbin, ali i bivši ministri Mrsić i Maras, za koje mnogi tvrde da nemaju nikakvu šansu dočepati se čene fotelje na Iblerovu trgu. A da su strasti u stranci uzavrele potvrđuju izjave bivšeg SDP-ova ministra policije Ranka Ostojića koji je u emisiji Pressing na N1 televoiziji oštro opalio po Bernardiću.’Mene interesira da SDP ima politike za koje smo se zalagali u predizbornoj kampanji, da se promijeni statut, da se donese novi program da se zna kud idemo i to je bilo obećano. Vidim da nam mediji određuju politiku, imamo čuvare revolucije koji određuju što je korektno’, kazao je Ostojić. Također Ostojić se zapitao imamo li mi jednog predsjednika ili predsjednike u sjeni aludiajući na Komadinu i njegove stalne opaske, kao da je on predsjednik stranke pa korigira i samoga Bernardića oko toga bi li se on trebao kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika ili ne.

‘Zbunjen sam da moram slušati da jedan potpredsjednik kaže jedno pa ga drugi ispravlja. Mi smo čuli da je Komadina izjavio da daje ultimatum Milanoviću da ako do veljače ne ode iz Sabora da će onda stranka njega sankcionirati, tako sam ja to shvatio’, kaže Ostojić. A na te Komadinine ultimatume odmah je reagirao predsjednik SDP-a Davor Bernardić i rekao da tu nema nikakvih ultimatuma te da se s Milanovćem, s kojim je, kao kaže u korektnim odnosima, o svemu dogovorio, pa i o njegovom zamrzavanju mandata u Saboru.



Mjesto gradonačelnika Zagreba kao rezervna opcija

Na sve ovo kao sol na ranu nadovezala se i izjava bivšeg SDP-ova ministra branitelja Predraga Matića koji je rekao da su prema njemu bili bolji neki čuvari logora u kojem je boravio nego neki članovi SDP-a. Dakle, iz ovih nekoliko primjera je vidljivo da stanje u stranci nakon odlaska Milanovića i Bernardićevog dolaska, ne samo da se nije konsolidiralo, nego je postalo još kompliciranije i zamršenije. Raslojavanje je sve očitije, stvaraju se razne grupe i klanovi. Uvertira za puč u SDP-u i svrgavanje aktualnog predsjednika Davora Bernardića već je počeo. Svega je toga svjestan i sam Bernardić, koji se upravo iz tih razloga, tvrde izvori bliski njemu, želi kandidirati za Gradonačelnika Zagreba, jer čvrsto vjeruje da može pobijediti i na tom mjestu sačekati rasplet situacije u stranci i eventualno svrgavanje s čelne pozicije SDP-a. Dakle na mjesto zagrebačkog gradonačelnika gleda kao na rezervna opcija u slučaju da u SDP-u sve krene naopako. No,u trenutačnoj konstelaciji snaga na terenu, Bernardić bi teško mogao pojediti u Zagrebu, a u slučaju da se kandidira i da izgubi tu bitku, onda bi komotno mogao sam spakirati kufere s Iblerova trga ne čekajući da to umjesto njega urade njegovi brojni oponenti. U svakom slučaju Bernardiću neće biti lako, strasti u stranci su uzavrle, lokalni izbori se primiču, a na vidiku se ne naziru nikakva konkretnija rješenja bar kad su u pitanju vodeći kadrovi koji bi trebali ići u bitku na lokalnim izborima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI