ŽDO POTVRDIO: ‘Da, u letjelici je bila avio-bomba, ali bez vojnih eksploziva’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ lsd

Tijekom konferencije Županijskog državnog odvjetništva u srijedu izneseni su rezultati vještačenja pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

Očevid je izvršen od 11. do 14. ožujka, na četiri lokacije u Zagrebu, gdje su pronađeni dijelovi padobrana i letjelice.

Od glavnih nalaza vještačenja ističe se kako je “uzrok pada letjelice narušen slijed automatskog slijetanja u dijelu kod aktiviranja glavnog padobrana zbog nepostojanja kompletnog sustava veza između tijela bespilotne letjelice i glavnog padobrana”.

Zbog toga je bespilotna letjelica na velikoj visini odbacila glavni padobran i nastavila padati slobodnim padom do udara na zemlju, ističe se u nalazu vještačenja.

Od balističkog vještačenja bojnik Tomić je istaknuo kako je “utvrđeno da se radi o avio-bombi OFAB 100-120 naoružanom upaljačem AVU-ET 350F koji je inicirao eksplozivno punjenje u bombi, što je za posljedicu imalo eksploziju i fragmentaciju tijela bombe u više metalnih fragmenata”.



Rezultati kemijsko-fizikalnog vještačenja govore kako se radilo o eksploziji nakon udara na tlo i zbog toga je došlo do kratera. Iz njega je izdvojeno 45 metalnih fragmenata nepravilnog oblika s mehaničkim oštećenjima, a dva fragmenata su pronađena i izvan kratera.

“Osjetio se intenzivan miris karakterističan za amonijak, koji se pojačavao produljivanjem kratera”, istakli su vještaci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI