Zdravko Mamić ipak neće biti izručen Hrvatskoj?

Foto: Denis Ruvic / CROPIX

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića, savjetnika NK Dinama, Hrvatskoj, koja ga potražuje po novoj tjeralici Županijskog suda u Osijeku, javlja bosanskohercegovački Avaz.

Sud BiH je utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj ni po novoj optužnici USKOK-a.

Tako je prihvaćen prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaklo da je propisana zabrana izručenja bh. državljana i da nema uvjeta da se Mamić izruči Županijskom sudu u Osijeku. Na ovu odluku Suda postoji mogućnost žalbe, ali obzirom da se Tužiteljstvo BiH usprotivilo izručenju, rješenje će biti upućeno na ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji se do sada svaki put vodio odlukama Suda BiH.

Bosna i Hercegovina je već ranije odbila zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića, a rješenje je potpisao upravo ministar pravde. To znači da je saga oko Mamića završena i da će on sudski proces u Hrvatskoj čekati na slobodi u BiH.

Hrvatskoj ostaje da podnese molbu bosanskohercegovačkom pravosuđu za prebacivanje postupka u BiH. Takav scenarij priželjkuje i Mamić, koji tvrdi da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.



Podsjetimo, prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje boravi već više od godinu dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI