ZDRAVKO MAMIĆ VJEROJATNO NEĆE U ZATVOR? Jedan detalj je posebno ključan i puno otkriva!

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Vrhovni je sud jučer potvrdio presudu Zdravku i Zoranu Mamiću i još dvojici optuženih u aferi izvlačenja novca iz Dinama te je ona time postala pravomoćna. A kada svi sudionici procesa prime pravomoćnu presudu ona je će tada morati izvršna.

A poznato je da se Zdravko Mamić nalazi u Bosni i Hercegovini te će Hrvatska uputiti zahtjev da on u toj zemlji odsluži kaznu od šest i pol godina zatvora. I Mamić je danas na pressici jasno poručio da će presudu i kaznu služiti samo i izričito u BiH.

Kako doznaje portal Telegram, Hrvatska će pokrenuti proceduru za izvršenje Mamićeve kazne. To omogućuje, kako je službeno objašnjeno od strane Ministarstva pravosuđa, Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Članak 13. navedenog Sporazuma navodi:

”Ako je osoba koja je državljanin jedne od država ugovornica ili osoba koja na njezinom teritoriju ima stalno prebivalište, pravomoćno osuđena za kazneno djelo u drugoj državi ugovornici na kaznu zatvora ili joj je izrečena sigurnosna mjera, svaka država ugovornica može zahtijevati da se izvršenje kazne zatvora ili sigurnosne mjere provede u onoj državi ugovornici čiji je osuđenik državljanin ili u kojoj ima stalno prebivalište”, objašnjavaju iz Ministarstva pravosuđa.



Članak 2. Sporazuma propisuje da će se izvršenje kazne zatvora preuzeti ako je osuđena osoba državljanin države izvršenja ili tamo ima stalno prebivalište te da je preuzimanje moguće ako je sudska odluka pravomoćna, zatim ako je djelo, na kojem se temelji pravomoćna sudska odluka, kazneno djelo prema pravu obiju država, te ako država presuđenja i država izvršenja pristaju na prijenos izvršenja ili nadzora.

Drugim riječima, Mamić će moći u Bosni u zatvor ako tamošnji sud utvrdi da je ono za što je osuđen u Hrvatskoj i u BiH kazneno djelo. O tome će odluku donijeti jedan od tamošnjih sudova – izvjesno da će to biti sud u Mostaru.

Podsjetimo, kada je Hrvatska tražila izručenje Mamića, Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo zahtjev Hrvatske s “obzirom na to da kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH”.

Hoće li istu odluku donijeti i kada Hrvatska ustupi Mamićevu zatvorsku kaznu?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI