Zdravko Marić: ‘Vlada će i dalje nastojati spasiti jamstva za brod koji se gradi u Uljaniku’

screenshot

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, izjavio kako država i dalje nastoji spasiti jamstva za brod koji se u Uljaniku gradi za belgijski Jan De Nul.

Ta je kompanija zatražila povrat avansnih uplata za koje većim dijelom jamči Vlada u iznosu od 124 milijuna eura, dok su ukupni avansi 158 milijuna eura.

Odgovarajući na pitanja novinara o utjecaju situacije u Uljaniku na proračun, Marić je ponovio da jamstva koja su plaćena tijekom prošle godine iznose nešto više od 2,5 milijardi kuna te da “ipak ostaje želja, volja i namjera za spašavanje jamstva za jaružalo”. Taj je iznos, kako je rekao, na neki način već ukalkuliran u javni dug. Dodao je kako će se morati uložiti određena sredstva kako bi se veći dio jamstva spasio.

Na novinarsko pitanje je li riječ o 150 milijuna kuna, Marić je rekao kako je to otprilike taj iznos.

Kad je riječ o protestiranim jamstvima za ovu godinu, rekao je kako se očekuje oko 600 milijuna kuna te bi u sljedećim tjednima trebalo biti plaćeno 400 do 500 milijuna kuna, što je, kako je rekao, “dobrim dijelom ukalkulirano u proračun”.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI