Zekanović napao vladajuće: ‘Je li Vlada zakonito odradila svoj posao?’

screenshot

Nema referenduma, ali nema ni odustajanja građanskih inicijativa

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon 2,5 sata rasprave, s 11 glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ Mostova Roberta Podolnjaka zaključio je da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma koje su pokušale inicirati građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Fokus rasprave o Izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača, te zakonitosti njihova prikupljanja dviju građanskih inicijativa bio je na sporu treba li odluku o raspisivanju referenduma prepustiti Ustavnom sudu ili ne.

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da se, unatoč tome što bi trebali raspravljati samo o tome jesu li potpisi prikupljeni na pravovaljani način, ne može odvojiti od sadržaja inicijativa “koje su usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina”. Naglasio je da kao socijaldemokrat ne može podržati nijednu jer su usmjerene protiv ljudskih prava.

“Za mene je ovdje meritum jednako važan kao i procedura, smatram svojom obvezom i obvezom prema onima koji su me izabrali učiniti sve što mogu da spriječim da se ovakav referendum u Hrvatskoj dogodi, jer bi to bio ne sumrak, nego mrak demokracije”, poručio je Grbin.

“O vašim se inicijativama očitovao Ustavni sud i otkantao vas, ja se nadam da će vas otkantati Sabor, a zatim i birači”, poručio je predstavnicima inicijativa, koji su nazočili sjednici Odbora.



Grbin je istaknuo kako je Ustavni sud direktno prepustio Hrvatskom saboru odluku o tome jesu li ispunjene pretpostavke za referendum, a da bi se, tek ako postoji dvojba, trebao obratiti Ustavnom sudu.

Za Mostova Podolnjaka izvješće Vladina povjerenstva ima ozbiljne nedostatke i dvojbe pa zahtijeva reviziju. S obzirom na manje od jedan posto neispravnih potpisa za raspisivanje referenduma založio se za ponovno prebrojavanje potpisa, što bi provelo povjerenstvo koje je sastavio Sabor, a u koje bi bile uključene i nevladine udruge i predstavnici građanskih inicijativa.

Podolnjak je ustvrdio da Sabor ne može odlučiti o raspisivanju referenduma niti ga odbiti, nego o tome odluku mora donijeti Ustavni sud, pozivajući se na stajališta Ustavnog suda iz 2014. godine.

Usprotivio se Branko Bačić koji je poručio da “Sabor kao zakonodavac ima pravo, nakon što nije prikupljen dovoljan broj potpisa, reći – nema referenduma”.

Da ste u pravu, onda biste zakonodavca, u ovom slučaju Hrvatski sabor, sveli na prijemnu kancelariju Ustavnog suda, rekao je Podolnjaku Bačić.

Hrastov Hrvoje Zekanović Vladu je prozvao za opstrukciju referenduma. “Premijer Plenković je donio odluku i naredio ministru Kuščeviću, a vi to isto znate jer ste i vi više puta čuli da ovi referendumi ne smiju proći, jer Plenković zna – da su prošli ne bi bio tu gdje je”, ustvrdio je Zekanović.

Upozorio je da Ustavni sud nije odgovorio ni na jedan podnesak. “Ovo je sistem ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, opet ćete vi donijeti odluku da nije sukladno Ustavu”, kaže Zekanović.

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je Podlonjaku da se kod njega pravo prilagođava politici. “Možda tako politika funkcionira, možda fiškalsko pravo funkcionira, ali pravo tako ne funkcionira”, rekao je Pupovac dodavši kako je jasno da su potpisi skupljani u krajnje dubioznim okolnostima.

Predstavnici inicijativa, koji nisu mogli sudjelovati u raspravi, najavili su da ne odustaju od referenduma.

Kristina Pavlović iz Istine o Istanbulskoj i Natalija Kanački iz Narod odlučuje poručile su da će se prvo obratiti Ustavnom sudu, a idući korak bit će obraćanje Europskom sudu za ljudska prava.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI