ZEKANOVIĆ ŽESTOKO ODBRUSIO PEOVIĆ: ‘Što biste vi, razbacali kosti uokolo, kao što su četnici razbacali po Vukovaru, da ih i danas tražimo?’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskom saboru u utorak je došlo do žestoke rasprave između Katarine Peović iz Radničke fronte i Hrvoja Zekanovića iz Hrvatskih suverenista. Ona je problematizirala zaključak saborskog Odbora za ratne veterane da se uredi vojno groblje vojnika NDH od 1941. do 1945. na Mirogoju, objavio je HRT.

“Što biste vi, razbacali kosti uokolo, kao što su četnici razbacali po Vukovaru, da ih i danas tražimo? Sjajno”, oštro je odgovorio Zekanović u slobodnom saborskom govoru Katarini Peović.

Ona je, kao članica Odbora za ratne veterane, izvijestila kako je taj Odbor prošli tjedan od svog predsjednika Josipa Đakića iz HDZ-a dobio prijedlog da se treba urediti ustaško groblje na Mirogoju, kao “groblje hrvatskih vojnika od 1941. do 1945.”

“Na moje inzistiranje zaključak je izmijenjen i Đakić je prihvatio da se to groblje nazove grobljem NDH vojnika”, rekla je Peović.

Dodala je kako su “brzo shvatili o čemu se radi, brzo je to hrvatsko prešlo u ono što stvarno je, a to je NDH”.



Naglasila je kako nije prihvaćen njezin prijedlog da se Odbor jasno odredi o korištenju izraza hrvatski vojnici za ustaše i domobrane.

Zekanović joj je odgovorio da se “zastupnici s ljevice uvijek vraćaju na Drugi svjetski rat”.

“Osobno nikada u Saboru nisam spomenuo ustaše, ali sam to čuo s ljevice sto, tisuća puta”, istaknuo je.

Ustvrdio je i kako mu se “kolege iz Zeleno-lijevog bloka smiju”.

“Mi smo očito država slučaj: od Hrvoj Šipek, Dražena Jelenića… Nama Mamić ukazuje na propuste hrvatskog sudstva, mi smo očito država slučaj, kad netko može doći ovdje i žaliti što će kosti, bilo čije, biti pokopane na dostojanstven način”, rekao je Zekanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI