ZELENSKI UPUTIO PODRŠKU POLJACIMA: ‘Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati’; Charles Michel jasno rekao da ‘EU stoji uz Poljsku’; svi čekaju kraj sastanka poljskog vodstva države

Foto: Guliver Images

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osvrnuo se na pad raketa u Poljskoj.

“Teror nije ograničen na naše nacionalne granice. Ruske su rakete pogodile Poljsku. Ispaliti projektile na NATO-ov teritorij. Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost. Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati”, rekao je u video obraćanju Zelenski.

Potom je izrazio podršku Poljskoj: “Želim sada reći svoj našoj braći i sestrama Poljacima: Ukrajina će vas uvijek podržavati. Teror neće osloboditi ljude. Pobjeda je moguća kada nema straha. Rusija terorizira nas i sve do kojih može doći”.

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel rekao je da je “šokiran” nakon izvješća da su rakete ili projektili pali u Poljsku i ubili dvoje ljudi.

“Šokiran viješću da je projektil ili drugo streljivo ubilo ljude na poljskom teritoriju. Moja sućut obiteljima. Stojimo uz Poljsku. U kontaktu sam s poljskim vlastima, članovima Europskog vijeća i drugim saveznicima”, napisao je Michel u objavi na Twitteru u utorak.



Slovački ministar obrane Jaro Nad prokomentirao je incident u Poljskoj u objavi na Twitteru.

“Vrlo sam zabrinut zbog ruskih projektila koji su pali na Poljsku. Rusija mora objasniti što se dogodilo. Besmisleni napadi na infrastrukturu moraju odmah prestati. Ruska nesmotrenost izmiče kontroli. Biti ću u bliskom kontaktu s Mariuszom Blaszczakom (op. a. poljski ministar obrane) i saveznicima radi koordinacije odgovora na ovo”, napisao je Nad.

Zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda, Kiril Timošenko, kaže da je više od sedam milijuna Ukrajinaca bez struje zbog baražnih raketnih napada u utorak.

Timošenko je rekao da je tijekom ruskih raketnih napada oštećeno 15 objekata ukrajinske energetske infrastrukture, ali je ukrajinska protuzračna obrana oborila 70 od više od 90 projektila ispaljenih na Ukrajinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI