ZELENSKIJ NAKON RAZGOVORA S AUSTRIJSKIM KANCELAROM: ‘Ukrajina je uvijek spremna na razgovore s Rusijom’

Screenshot: Facebook

Nakon susreta s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom koji je u posjetu Ukrajini, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je Ukrajina “uvijek spremna” na razgovore s Rusijom. No, ti su razgovori na “mrtvoj točki” otkad su u gradu Buči kod Kijeva iz kojega su se Rusi povukli otkrivene stotine civilnih žrtava.

“Spremni smo boriti se i paralelno tražiti diplomatske puteve kako bi se zaustavio rat. Uvijek paralelno razmišljamo o dijalogu”, istaknuo je Zelenskij.

Zadnji krug izravnih rusko-ukrajinskih pregovora održan je 29. ožujka u Istanbulu, kada je Ukrajina detaljno iznijela glavne prijedloge za dogovor s Moskvom, među kojima je mogućnost neutralnosti u zamjenu za međunarodni sporazum koji bi jamčio njezinu sigurnost.

“Na istoku i jugu, promatramo koncentraciju oružja, opreme i trupa koji se spremaju okupirati još jedan dio našeg teritorija”, naglasio je Zelenskij.

Upitan o scenarijima ofenzive koju najavljuje, rekao je da će oni ovisiti o “više faktora”: “našoj snazi, brzini naših partnera da nas snabdiju oružjem i volji ruskog čelnika Vladimira Putina da ide dalje”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI