ZELENSKIJ OPTUŽIO RUSKE SNAGE ZA MUČENJE STANOVNIŠTVA: Nazvao ih je ‘fašistima’ i usporedio njihovo ponašanje s ponašanjem nacista

Foto: Guliver/Europa Press via AP

Ruske snage, koje su prethodno okupirale veći dio ukrajinske regije Harkiv, optužio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i to za rašireno mučenje stanovništva.

“Najmanje 10 mjesta mučenja otkriveno je u oslobođenoj istočnoj regiji. Mučenje je bilo raširena praksa na okupiranom području”, rekao je Zelenskij u svom večernjem videoobraćanju u subotu.

Okupatore, koji su pobjegli pred ukrajinskom protuofenzivom prije tjedan dana, nazvao je “fašistima” i usporedio njihovo ponašanje s ponašanjem nacista.

“Poput nacista Rusi će za svoje postupke odgovarati pred sudom. Utvrdit ćemo identitete svih onih koji su mučili i zlostavljali ljude, koji su te zločine donijeli iz Rusije ovamo na ukrajinski teritorij”, istaknuo je Zelenskij.

Rekao je da su okupacijske snage ostavile opremu za mučenje kada su pobjegle. Ukrajinske vlasti objavile su i fotografije za koje vjeruju da su mučilišta i oprema za mučenje.



Dodao je kako su dokazi mučenja pronađeni među tijelima otkrivenim u masovnoj grobnici u šumi u blizini grada Izjuma, a ekshumacija mrtvih nastavljena je i u subotu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI