ZELENSKIJ SE OBRATIO ŠVEDSKOM PARLAMENTU: ‘Ukrajina se bori za sigurnost cijele Europe i trebala bi biti punopravna članica EU’

Foto: Volodimir Zelenskij/Twitter

Kao što je obećao, to je učinio. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se u četvrtak putem video veze obratio švedskom parlamentu s riječima kako se “Ukrajina bori za sigurnost cijele Europe i trebala bi biti punopravna članica Europske unije”.

“Vrijeme je da se nastavi s tom odlukom i uvjeren sam da ćete nas podržati i u tome”, dodao je.

Milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz zemlje u mjesec dana od početka ruske invazije koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom” za “denacifikaciju” Ukrajine.

Zapadni saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji i osigurali su oružje i pomoć vrijedne milijarde dolara za obranu Ukrajine.

NATO, G7 i EU u četvrtak održavaju summite, a očekuje se da će se dogovoriti daljnje mjere usmjerene protiv Rusije.Zelenskij će se videokonferencijom obratiti čelnicima NATO-a i EU-a. Pozvao je na dodatne sankcije i zatražio pomoć Švedske za obnovu Ukrajine kada rat završi.

“Želim da u tome sudjeluju švedske tvrtke, švedski arhitekti, švedska država i švedski narod. Obnovit ćemo se zbog naroda… zbog Europe”, naglasio je Zelenskij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI