ZELENSKIJ U NOVOM OBRAĆANJU: ‘U Mariupolju bi moglo raditi teško oružje, a to što Rusi rade na sjeveru zemlje je ratni zločin’

Screenshot: Facebook

Ukrajinske snage mogle bi okončati rusku opsadu Mariupolja dobiju li teško oružje, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u video obraćanju.

 

“Što se tiče oružja potrebnog za obranu, i dalje ovisimo o našim partnerima. Nažalost, ne dobijamo dovoljno oružja koje nam je potrebno da što prije završimo ovaj rat, da potpuno uništimo protivnika na svom teritoriju i da ispunimo sve one zadatke koji su očiti našem narodu – da odblokiramo Mariupolj”, rekao je Zelenskij.

“Da imamo mlazne avione i dovoljno teških oklopljenih vozila, potrebnu artiljeriju, mogli bismo to napraviti. I dalje moramo uvjeravati naše partnere. Siguran sam da ćemo dobiti gotovo sve što nam treba. Ali vrijeme nije jedino što gubimo, gubimo živote Ukrajinaca, živote koji se više ne mogu vratiti”, kazao je Zelenskij.

Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje. “Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Zelenskij u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.

“Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže”, dodao je.



Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

U noćnom video obraćanju Zelenskij je  također  istaknuo kako ruske snage koje se povlače iz sjevernih dijelova Ukrajine namjerno za sobom ostavljaju razbacane mine. Zelenski je to proglasio ratnim zločinom.

Stotine su naprava ostavljeneposvuda i kako ih ukrajinske službe pokušavaju raščistiti.

“Namjerno su ostavljali mine i bombe posvuda kako bi osigurali da oslobođena područja budu nenaseljiva, kazao je ukrajinski predsjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI