ZELENSKIJ U OBRAĆANJU VIJEĆU SIGURNOSTI: ‘Što su Rusi učinili u Buči nije drugačije od onoga što čini ISIL’

Foto: Volodimir Zelenskij/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak se obratio Vijeću sigurnosti UN-a. Dotaknuo se zločina u Buči te je naglasio kako želi provesti transparentnu istragu. Naglasio je i kako želi globalnu konferenciju o reformi sigurnosnog sustava.

“Jučer sam se vratio iz Buče. Rusi su tamo počinili brojne zločine, namjerno su ubili sve koji su služili našoj zemlji. Ubijali su žene ispred kuća, cijele obitelji, odrasle i djecu i pokušali spaliti tijela. Obraćam vam se u ime naroda koji se svaki dan prisjeća preminulih civila ubijenih u potiljak nakon što su mučeni. Neki su ubijeni u ulicama, neki su bačeni u bunare. Umrli su u patnji, neki u svojim kućama, neke su tenkovi pregazili u automobilima, odsjecali su im udove, žene su silovane pred djecom, rezali su im čak i jezike… To nije drugačije od onoga što čini ISIL, a ovo su činili pripadnici zemlje koja je članica Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je.

“I vi i ja znamo što će Rusi reći na ove optužbe o ratnim zločinima, puno su to puta ponovili. Imamo satelitske snimke i možemo provesti transparentnu istragu”, dodao je.

“Želimo punu istinu i odgovornost kako bi se kaznili jednom za svagda oni koji su mislili da su privilegirani. Rusko vodstvo smatra da su kao kolonizatori, protjerali su već brojne građane i djecu, nastavljaju to činiti”, nastavio je Zelenskij.

“Vrijeme je da se ovaj sustav transformira. Zato predlažem globalnu konferenciju kako bismo utvrdili reformu svjetskog sigurnosnog sustava, kako dati jamstva za priznavanje granica i integritet država, međunarodno pravo… Ne smije biti privilegija ni iznimki. Snaga mira mora postati dominantna. O tome je čovječanstvo oduvijek sanjalo”, dodao je ukrajinski predsjednik.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI