Željko Komšić komentirao slučaj ‘Non paper’: “Izgleda da su ti naši ‘europski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili povijesna iskustva i Hitlera”

screenshot, youtube

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u četvrtak je izjavio, komentirajući “non-paper” koji je dospio u medije kao neslužbeni diplomatski dokument koji govori o prekrajanju granica u regionu, da koliko je on vidio “BiH ne bi ostala po tom papiru“.

“Oni tu nude neku varijantu koja je zapravo nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, koja je danas nažalost na vlasti u pojedinim europskim zemljama, u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom. To je ono pravo zlo o kojem treba da pričamo”, kazao je Komšić.

“Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Europa poznavala nakon Drugog svjetskog rata. Sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i po meni je najveća tragedija to što se dešava pod krovom te europske kuće. Izgleda da su ti naši ‘europski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i zaboravili su Hitlera” rekao je Komšić.


Naglasio je da ‘non paper’ “koji zovu Janšinim”, iako se ne navodi ko ga je pisao, očigledno postoji.

“Ne bih bježao od priče da okarakterišemo malo i hrvatski ‘non paper’ u tom kontekstu. Hrvatski ‘non paper’ nije tako grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovanu prije svega na etničkoj osnovi”, zaključio je Željko Komšić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI