Željko Komšić odgovorio Macronu: Za BiH džihadisti su manji problem od blokade puta u Euroatlanske integracije

screenshot

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za britanski Financial Times od subote kako je daleko veći sigurnosni problem za BiH blokada njezinog puta prema NATO savezu nego povratak džihadista nakon poraza Islamske države na što je ranije ovoga tjedna upozorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron je u velikome intervju za The Economist ovoga tjedna BiH ocijenio najvećim problemom na Balkanu kazavši da je ‘tempirana bomba zbog povratka džihadista’.

Željko Komšić je pak odgovorio kako BiH do sada nije imala velikih problema s povratkom džihadista nakon sloma Islamske države.

“Naša zemlja nije iskusila nikakve probleme s malobrojnim osobama koje su se vratile nakon odlaska u Siriju. Velike zemlje poput Francuske imaju svoje probleme s raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa”, rekao je Komšić. Dodao je kako za BiH daleko veći problem blokada njezina euroatlantskoga puta.

“Puno veća opasnost za Bosnu i Hercegovinu jeste ostaviti zemlju izvan euroatlanskih integracija i NATO-a”, kazao je Komšić za Financial Times.



On je u petak razgovarao o problemu povrataka džihadista s francuskim veleposlanikom u BiH Guillaumeom Roussonom te mu je predstavio podatke o broju bosanskohercegovačkih državljana koji se nalaze u Siriji i Iraku.

Po nedavnim izjavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u zarobljeničkim kampovima nalazi se 100 muškaraca te još 160 žena i djece koji su tamo završili nakon sloma terorističke organizacije Islamske države, a koji se mogu povezati s BiH i imaju pravo na povratak. Njihov povratak u BiH bio je planiran u listopadu, ali je odgođen zbog vojnih operacija Turske u Siriji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI