ŽENE I DALJE POTPLAĆENIJE OD MUŠKARACA: Prosječna plaća žena 565 kuna niža, jedino nešto viša od muškaraca u sektoru građevinarstva

Pixabay/Ilustracija

Iako se govori o tome kako su žene ravnopravne s muškarcima, čini se da u Hrvatskoj to ipak nije tako. Naime, prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu vidljivo je da je u trećem tromjesečju prosječna neto plaća muškaraca iznosila 7.888 kuna, dok je prosječna plaća žena bila 565 kuna manja i iznosila je 7.323 kune.

Prosječna neto plaća svih zaposlenih u pravnim osobama u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 7.626 kuna, što je nominalno 7,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali realno niže za 4,4 posto, podaci su DZS-a.

U nominalnom izrazu prosječne su neto plaće muškaraca u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za 7,6 posto, a žena za 7,4 posto.

Zašto je tome tako? Nesrazmjer plaća između muškaraca i žena pri čemu su muškarci plaćeniji od žena za isti posao koji rade dolazi i zbog tzv. “staklenog stropa”. Pod tim pojmom se podrazumijeva da je manje žena na rukovodećim položajima od muškaraca, a žene se pritom suočavaju s mnogim preprekama u profesionalnom napredovanju koje ih sprječavaju u dosezanju vrha u hijerahiji u tvrtki u kojoj rade.

Iako se proteklih godina radilo na tome da i žene imaju mogućnost napredovanja, očito je da još uvijek nije dosegnuta razina kakva bi trebala biti, a na to dovoljno upozoravaju i statistički podaci o razlici plaća između žena i muškaraca.Žene ‘kaskaju’ za muškarcima

Statistika o prosječnim plaćama po spolu pokazuju da su u tri djelatnosti muškarci imali prosječnu neto plaću višu od 11 tisuća kuna, dok prosjek za žene ni u jednoj djelatnosti nije premašivao 10 tisuća.

Za treće tromjesečje ove godine muškarci su imali najvišu prosječnu neto plaću u financijskim i djelatnostima osiguranja, i to 11.800 kuna, dok je u toj djelatnosti prosjek za žene iznosio 9.116 kuna.

Prosječnu plaću višu od 11 tisuća kuna muškarci su imali i u djelatnostima informacija i komunikacija, 11.380 kuna, kao i u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, 11.047 kuna. Istodobno su žene u tim djelatnostima imale prosječne neto plaće od 9.620 odnosno 8.639 kuna.

Žene su i inače najvišu prosječnu neto plaću u trećem tromjesečju ove godine imale u djelatnosti informacija i komunikacija, već spomenutih 9.620 kuna.

Najnižu prosječnu neto plaću i muškarci i žene su imali u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. Muškarci su imali prosječnu plaću od 6.121 kunu, a žene 5.743 kune.

Statistika kao jedinu djelatnost u kojima su prosječne plaće žena bile više od prosjeka muškaraca registrira građevinarstvo u kojem je prosjek za muškarce u trećem tromjesečju bio 6.122 kune, a za žene 6.653 kune.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI