Ženski marš protiv Trumpa diljem svijeta: ‘Ova pi*ka će uzvratiti i ugristi te’

YouTube

'Ne protestiramo samo kao pokret usmjeren protiv Trumpa, protestiramo protiv govora mržnje', navode aktivisti

Diljem svijeta održavaju se marševi žena protiv Donalda Trumpa. Na ulice Washingtona, Londona, Berlina i brojnih drugih gradova izašle su tisuće ljudi, a prosvjedima se pridružio  i Zagreb.

Aktivistice za ljudska prava na ovaj način žele podsjetiti da je 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u predizbornoj kampanji, kako kažu, vrijeđao i demonizirao žene, kao i druge marginalizirane grupe. Očekuju se okupljanja i u Sjedinjenim Američkim Državama. Organizatori se nadaju da će na prosvjedima biti više ljudi nego na jučerašnjoj inauguraciji.
Okupljeni se protive retorici koju je Trump koristio tijekom predizborne kampanje.

U najvećem australskom gradu Sydneyju, 3.000 žena i muškaraca okuplja se ispred Američkog konzulata.

 “Feminizam je moja karta za Trumpa”, ili “bori se kao djevojka”, neke su od parola koje nose demonstranti. Dio sudionica nosi ružičaste kape i natpise “ova pi .. će uzvratiti i ugristi te”

“Ne protestiramo samo kao pokret usmjeren protiv Trumpa, protestiramo protiv govora mržnje, mržnjom ispunjene retorike, mržnje prema ženama, netrpeljivosti, ksenofobije i želimo pokazati jedinstven glas sa ženama diljem svijeta”, kazala je organizatorica Mindy Freiband.



Za subotu su diljem svijeta planirana 673 protestna okupljanja, koji će se organizirati paralelno s onim u Washingtonu, navodi se na internetskoj stranici organizatora te dodaje kako se očekuje više od dva milijuna demonstranata.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI