ŽESTOKA SVAĐA OKO REFERENDUMA! Bulj podivljao na Šimpragu: ‘SDSS i HDZ vladate, ova upozorenja su besmislena’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Ivan Malenica predstavio je u Saboru prijedlog Zakona o referendumu koji je očekivano izazvao velike reakcije oporbe.

Iako se oporba oko mnogih stvari uspjela složiti s ministrom, spočitali su mu stare prijepore, a i neke nove.

“Namjeravati li revidirati popis birača koji ne odgovara stvarnom stanju? Hoćete li se potruditi pa donijeti novi prijedlog zakona po hitnom postupku da inicijativa “Zaštitom hrvatsku kunu” može obaviti referendum po novom zakonu ili je sve ovo namješteno od Vlade? Podsjećam kako namjeravamo skupljati potpise od 24. listopada do 7. studenog”, prvi je pitao Hrvoje Zekanović iz Suverenista.

Potom se za riječ javio i Mostovac Miro Bulj koji je pozvao Malenicu da spusti cenzus za lokalne referendume.

“Ministre, ovim zakonom niste izjednačili lokalni referendum s nacionalnim. U Zagrebu treba skupiti više potpisa za referendum nego što je gradonačelnik dobio glasova. Pa tko će to skupiti? Otuđenje nas političara je ogromno”, rekao je Bulj, a Malenicu mu je obećao da će se o tome raspraviti do drugog čitanja.



Nevjerojatno, ali s tim pragom složio se poslije i HDZ-ovac Branko Bačić.

“Dvadeset posto birača visok je prag, prije svega u velikim, pa i srednjim gradovima, pa i u županijama. U malim sredinama nije, da ga nema nekoliko obitelji moglo bi predložiti održavanje referenduma, do drugog čitanja gradiranje ovisnosti o veličine JLRS”, kazao je Bačić.

Nakon javljanja Anje Šimprage iz SDSS-a postalo je još napetije.

“Voljom većine građana dovelo se u pitanje prava pripadnika bilo koje manjine. Osim toga, držim da se samom inicijativom može podržavati netolerancija, govor mržnje. Provjera ustavnosti pitanja treba biti prije potpisa i referendumske kampanje”, kazala je Šimprage na što je Bulj oštro reagirao: “Vi ste dio većine u Saboru, vi upravljate hrvatskom, vi SDSS i HDZ. Vi vladate, ova upozorenja su besmislena. Mi smo oporba.”

Majda Burić upozorila je na nepravilnosti u skupljanju potpisa, pa podsjetila da se neki skupljali na haubi automobila i zatražila bolju kontrolu. Mostovac Nikola Grmoja shvatio je to kao napad pa je reagirao: “Vi ste optužili referendumske inicijative za prevare, a istovremeno ova Vlada Andreja Plenkovića nije nama htjela dati potpisne liste s nevažećim potpisima. Ako je netko varao, onda ste to vi.“

Nino Raspudić je ministru Malenici spočitao što se lokalni referendumi ne mogu održati online 16 godina nakon što je to uvela Estonija, tim više što se na popisu stanovništva skoro polovica građana samopopisala putem interneta.

“Dostupnost, sigurnost, postojanje tehničke otpornosti, mogućnost prevara nas sputavaju u ovom trenutku”, odgovorio mu je Malenica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI