ZGRADE NA KOJIMA JE CRVENA MARKICA: ‘Neuporabljive su i opasne za život’

Screenshot

Svaka osma zgrada koju su pregledali statičari nije više pogodna za život, piše Jutarnji list te navodi kako Civilna zaštita poziva građane da se isele iz zgrada s “crvenim naljepnicama“.

“Svi u zgradama na kojima su statičari nalijepili crvenu markicu na kojoj jasno piše ‘neuporabljivo’, moraju, ako već nisu, iseliti jer su takve zgrade doslovno opasne za život”, upozorava predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec.

“Imamo primjere da ljudi misle da mogu ostati u zgradi zato što su im stanovi na nižim katovima, a oštećenje, recimo, krov pa se tješe da su sigurni. A nisu. Jer, neki od sljedećih potresa koje je izvjesno očekivati mogu nanijeti dodatnu štetu i ugroziti ljudske živote. Te prve klasifikacije brzih pregleda nakon potresa rađene su po strogoj metodologiji i treba ih se pridržavati”, istaknula je Dražin, kako piše dnevnik.

Naljepnice su samo preporuke

Crvene, narančaste i zelene naljepnice zasad su samo preporuke i Civilna zaštita “nema mehanizama” kojima bi prisilno iselila osobe koje su odbile napustiti zgrade koje prema prvim procjenama više nisu upotrebljive za normalan život. Zbog činjenice da su neki stanari ostali živjeti u opasnim zgradama bit će prisiljeni poduzeti akciju i kontrolirati stanje u tim zgradama.Tek se utvrđuje hoće li MUP moći izdati i nalog za prisilno iseljenje budući da su neki ostali u opasnim zgradama.

Do srijede popodne više od 17.000 građana zvalo je Krizni stožer i prijavilo štetu. Do sada su statičari obišli oko 2000 zgrada od čega je procjena gotova za njih 1001, a 12 posto tih procijenjenih zgrada dobilo je crvene naljepnice, što znači da je ona opasna po život, donosi dnevnik, piše Poslovni.hr.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI