ŽIGMANOV ISKRENO I OTVORENO PRIZNAO: ‘U Srbiji imamo status najomraženije nacije’! Opet je okrznuo i veleposlanika Biščevića

screenshot

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) koji je kao prvi na listi koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” na izborima prošlu nedjelju osvojio zastupnički mandat u novom sazivu Skupštine Srbije.

Konačno se dogodilo i to da Hrvatska ima predstavnika u srbijanskom parlamentu.

“Svjestan sam da sam jedan od 250 zastupnika. Vjerojatno neću biti taj koji će odlučivati hoće li biti uspostavljena nova vlada ili ne, no važno je da je politička relevantnost hrvatske zajednice potvrđena, da se politikom ubuduće nećemo baviti na ulici, izvan institucija, da ćemo biti zasutpljeni što po sebi donosi određenu moć. Bit ćemo pitani o stvarima, uključeni u procese. Imat ćemo veći utjecaj na društvene i političke prilike, napose kada je u pitanju društveni položaj hrvatske zajednice. To je za politički život Srbije mala kockica u velikom mozaiku, a za hrvatsku zajednicu će vjerojatno značiti političku budućnost i rješvanje brojnih pitanja s kojima se Hrvati suočavaju”, rekao je Žigmanov gostujući na N1.

Uoči izbora puno se pričalo o podršci iz Hrvatske, ali i jednako tako i nedostatku podrške hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića.

“O tome sam rekao sve. Imali smo podršku nekoliko načelnika općina i gradonačelnika, nekih župana, pogotovo ovih nasljonjenih na nas. Imali smo podršku predstavnika gradova i općina koji su visoko pozicionirani unutar struktura HDZ-a, što smo iščitavali kao nedosmislenu podršku i stranke i tih tijela vlasti, a neposredno pred izbore i Ministarstvo vanjskih poslove se vrlo jasno psotavilo s gestom i priopćenjem podrške kada su u pitanja naša vrlo složena nastojanja da osiguramo političku zastupljenost. Nažalost, to je izostalo kada su u pitanju diplomatsko-konzularni predstavnici u Srbiji gdje smo bilježili djelovanje koje nije sinkrono i nije u duhu onih gesta i postupaka koji su bili usmjereni u postupke naših nastojanja”, kazao je Žigmanov.



Najveći je problem prema Žigmanovu što je hrvatska zajednica isključena iz procesa donošenja odluka te se često susreće s raznim zaprekama.

“Srbija još uvijek ima problema s vladavinom prava, slobodom medija, stupnjem ostvarene demokracije. Hrvati su negativno označeni u javnosti, imamo status najomraženije zajednice. Isključeni smo iz procesa donošenja odluka, često puta država stavlja zapreke i na koncu i ne manje važno je miješanje državnih struktura i institucija, znanstvenih krugova u identitetski spor tj. u pitanje pripadnosti Bunjevaca hrvatskom narodu. To su ukupno sve veliki problemi, a ovaj posljednji je nekako na simboličkom planu najopasniji jer dovodi u pitanje uopće cijeli mobilizacijski potencijal i pozitivne politike priznanja hrvatskog naroda ovdje u nekom svom punom integritetu i dostojanstvu”, kazao je Žigmanov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI