ŽIGMANOV OŠTRO UDARIO NA BIŠČEVIĆA: Hrvatski šef diplomacije stao u njegovu obranu! On je jedan od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini – DSHV, za N1 je govorio o položaju Hrvata u Srbiji.

U Suboticu danas dolazi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

“Ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Danas će biti položen kamen temeljac za izgradnju hrvatske kuće, objekta koji će biti sjedište svih hrvatskih ključnih institucija u Republici Srbiji”, kazao je Žigmanov.

Komentirao je i zašto je poslano pismo ministru Grliću Radmanu.

“Bilo je povoda da mu u pismeno obliku iznesem određena stajališta o onome što se događalo, što smo očekivali, a nije se dogodilo kad su u pitanju propusti Biščevića. To pismo koje je bilo naslovljeno ministru od mene izašlo je u javnost i otvorilo je priču o određenoj vrsti nesuglasica koju imamo ovdje”, rekao je Žigmanov i dodao:“Povod konkretni za to jest da su diplomatsko-konzularni predstavnici RH, po nama, dosta nijemo pratili ono što se događalo oko bunjevačkog jezika. Stavom i gestama ministra Grlića Radmana i očitovanjem Vlade RH smo bili zadovoljni. Međutim, na operativnom planu, u svakodnevnom životu, izostao je interes diplomatskih predstavnika, pa i Biščevića, napose u kriznim situacijama, kao što su prijetnje smrću koje su stigle na osobne profile i mail stranke.”

Žigmanov je očekivao reakciju i interes u takvoj situaciji, no to je sasvim izostalo.

“Od početka Biščevićeva mandata u Srbiji, postoji određena vrsta šumova u komunikaciji. Postoji određena vrsta problema u načinu interpretiranja našeg položaja, čine se koraci za koje mi ne znamo, a mislimo da bismo trebali znati, a nakon ti koraka raspolažemo o informacijama što je dogovoreno”, kazao je Žigmanov, za N1.

Grlić- Radman brani Biščevića

Hrvatski šef diplomacije podsjetimo jučer je  nakon susreta s predsjednikom vojvođanske pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, rekao da Biščević ima povjerenje hrvatske Vlade koja stoji iza njega „kao jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata”.

Grlić Radman je naglasio da su za ocjenu rada hrvatskih diplomata zadužene isključivo hrvatske institucije, pa dodao da je položaj hrvatske zajednice u Srbiji jedan od Biščevićevih prioriteta.

„Medijske špekulacije i ovakvi nastupi u medijima spram hrvatske diplomacije nisu najbolji način komunikacije, ne samo zato što hrvatska diplomacija to ne zaslužuje, nego i jer se na taj način posredno želi utjecati na političke odnose u samoj Hrvatskoj”, rekao je hrvatski ministar koji u srijedu putuje u Suboticu gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom u Vojvodini.

Šef hrvatske diplomacije je ocijenio i da je i „odabir trenutka objavljivanja” napada na Biščevića nepriličan zbog nedavnog incidenta skidanja hrvatske zastave s rezidencije veleposlanika.

Ja sam izvorni hrvatski diplomat

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je najavio da će Biščevića pozvati na konzultacije, a za Grlića Radmana je rekao da je „on njegov kadar, njegov ambasador” jer ga HDZ „nije poslao za veleposlanika do njegove 56., 57. godine života”.

Ministar vanjskih poslova odbacio je te tvrdnje.

„Ja sam kadar prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, na čiji sam se poziv 1991. vratio sa suprugom, na sam krvavi Uskrs, i odmah sam stupio u diplomaciju – ja sam izvorni hrvatski diplomat”, rekao je Grlić Radman.

„Budući da sam devedesetih bio i načelnik kadrovske, a onda do 2000. godine i tajnik ministarstva, kronološki gledajući moglo bi biti i obrnuto”, zaključio je Grlić Radman.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI