Zlatko Hasanbegović kritizirao smjernice o ‘ZDS’ i zvijezdi petokraki

Patrik Macek/PIXSELL

Politički tajnik stranke Neovisni za Hrvatsku dao je svoje mišljenje o odluci Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Vijeće je u srijedu utvrdilo preporuke i smjernice prema kojima je pozdrav “Za dom spremni” dozvoljen u samo nekim slučajevima, dok zvijezda petokraka nije sporna.

Hasanbegović je gostujući u emisiji Novi dan na N1 televiziji kazao kako je “odluka takozvanog Vijeća vrsta intelektualnog nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga”, dodavši kako je riječ o nedovršenom materijalu i kompilaciji mišljenja koja ne obvezuju nikoga.

Na upit što što će ovo značiti za pitanje oko pozdrava “Za dom spremni” Hasanbegović je kazao:

“Što se tiče polemika koje razdiru hrvatski javni život, one će se dodatno produbiti budući da ovdje imamo potpuno proturječan dokument unutar kojega se dodatno produbljuju podjele i rasprave. U pravnom smislu, on neće značiti apsolutno ništa, ovo je pravno neobvezujući dokument. On ne može obvezivati sudove. Svrha Vijeća, nominalna, je bilo davanje preporuka Vladi – sudovi sude isključivo na temelju zakona, a ne na temelju potpuno bezvrijednih dokumenata”, prenosi N1 njegove riječi.



Također, Hasanbegović je ponovio da je protivnik bilo kojih zabrana simbola.

“Svi simboli su u različitim epohama imali različita značenja i nema razloga sudbenu vlast opterećivati ovakvim besmislenim tumačenjima. Ovo je dokument nesposobnosti, trulog kompromisa. U pojedinim dijelovima se brkaju kruške i jabuke, a u kontekst problema koji se treba riješiti ubačeni su i simboli velikosrpstva, a to, što god o tome mislili, nije dio ovoga problema. Mi se kao društvo i država trebamo suočiti s jedinom stvarnom posljedicom nedemokratskih režima, a to su posljedice koje su proizašle iz jugoslavenske komunističke vladavine i koje stoje u pozadini svih suvremenih društvenih problema”.

O ploči HOS-a koja je iz Jasenovca premještena u Novsku je kazao kako se ploča nije trebala micati, dodavši da je premještanjem stvoren pravni presedan i afera bez ikakvog uporišta.

“Stvara se presedan da je općina Jasenovac jedna vrsta eksteritorijalne enklave u kojoj vrijede posebni propisi, a to nema uporišta ni u Ustavu ni u zakonodavstvu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI