ZLOSLUTNE PROGNOZE POLITIČKOG ANALITIČARA: ‘Ako mu sve propadne, Putin bi zaista mogao iskoristiti nuklearno oružje ili izazvati eksploziju u jednoj od elektrana u Ukrajini’

Foto: Wikimedia Commons

Politički analitičar i specijalni dopisnik ukrajinskog lista Kyiv Post, Jason Jay Smart, u razgovoru za Al Jazeeru Balkans navodi da “novoproglašena mobilizacija je katastrofa za etničke, vjerske i druge manjine koje žive u Ruskoj Federaciji, a čiji su pripadnici većinom pozivani u redove ruske vojske i slati u Ukrajinu, dok Vladimir Putin skreće pažnju pravoslavnih Rusa s katastrofe u invaziji”.

Ovaj politički analitičar je, zbog svog opozicijskog djelovanja u Rusiji te rada u Ukrajini, Moldaviji, Kirgistanu, Kazahstanu i samoj Rusiji 2010. godine, proglašen od strane Kremlja doživotno nepoželjnom osobom, ali i dalje surađuje s ruskim oporbenim političarima.

U razgovoru za AJB skrenuo je pažnju na pogibije stotina, pa i tisuća pripadnika manjinskih zajednica uništavaju te etničke, vjerske zajednice, te smatra da će ovaj rat dovesti do raspada Ruske Federacije, a kao primjer za to navodi previranja u Dagestanu.

Politički analitičar je objasnio: “Procjenjuje se kako je Rusija izgubila više od 50.000 vojnika. Primjera radi, za invazije Sovjetskog Saveza na Afganistan, koja je trajala devet godina, izgubljeno je ‘samo’ 15.000 sovjetskih života i to je značajno doprinijelo kolapsu i raspadu SSSR-a. Ovo je samo ‘djelomična mobilizacija’ jer nisu ‘svi’ sposobni muškarci dobili pozive.”

“U stvarnosti, Kremlj je priopćio kako će ‘samo’ 300.000 ljudi biti pozvano, no britanski Guardian navodi kako je pravi plan okupiti blizu milijun ljudi. Putin je očajan i nema spremu koja treba za pobjedu u Ukrajini. Rat Rusije protiv bilo koje zapadne ili istočne države je trenutno nemoguć”, ustvrdio je Smart.



Također je pojasnio kako “u Kremlju vlada preveliki strah da priznaju svojim stanovnicima kolika je zaista potpuna katastrofa invazija na Ukrajinu. Nastavit će pokušavati sakriti gubitke vojnika, a posebno prikrivanje će praviti tako što će regrutirati stanovnike države koji etnički nisu Rusi i javno lagati koliko je Rusa poginulo”.

“Nevjerojatno loša kalkulacija Putina i njegovo kategorično odbijanje da napusti Ukrajinu stvorili su ozbiljne strahove širom brojnih zajednica etničkih manjina u Rusiji. Ovaj rat će na kraju pridonijeti raspadu Rusije”, upozorio je politički analitičar.

Smart je također naglasio “kako prosvjedi u Dagestanu (području sa etničkom manjinom koja ima svoj jezik i islam kao religiju) već su bili jako ozbiljni i tamo se vidjelo žestoko protivljenje moskovskim planovima da šalju dagestanske sinove u pogibiju u ratu Kremlja”.

“Šokantno je kako je regularna ruska vojska do sada bila loše pripremljena. Zaista, to je bilo šokantno. Koliko su još slabije pripremljeni ovi regrutirani vojnici, naročito za zimu bez pravih uniformi i opreme, to će biti katastrofa za rusku vojsku”, naveo je za AJB.

O odnosu balkanskih država i Rusija Smart misli kako službena Moskva daje sve od sebe da izazove tenzije na Balkanu, naročito preko Srbije: “Srbija neprestano djeluje protiv interesa Ukrajine, Europske unije i sigurnosti svih na Balkanu.”

“Kristalno je jasno kako se Rusija nada da bi tenzije s Kosovom, kao i između Srbije i Albanije, mogle biti distrakcija i skrenuti pažnju s rata u Ukrajini. No, usprkos katastrofalnom vodstvu srbijanske administracije tijekom ovog rata, ništa neće spriječiti međunarodnu podršku Ukrajini i jak, jedinstven odgovor na zaustavljanju Rusije”, uvjeren je analitičar.

“Ako mu sve propadne, Putin bi zaista mogao iskoristiti nuklearno oružje ili izazvati eksploziju u jednoj od nuklearnih elektrana u Ukrajini. Ako ovo drugo uradi, sigurno će govoriti kako je to djelo Ukrajinaca i negirati svoju umiješanost. Ako se odluči za nuklearno oružje, to će biti manje, taktičko nuklearno oružje. Putinov cilj će biti stvaranje straha kako Zapad ne bi dalje forsirao rat.

Nadat će se da će trenutna ‘razgraničenja’ u ratu postati ‘granice’ između Rusije i Ukrajine. No, to je zabluda. Ako se Putin zaista odluči za nuklearno oružje, nimalo ne sumnjam da će međunarodna zajednica napraviti zajedničku jaku frontu protiv njega osobno kako bi ga svrgnula s mjesta predsjednika Rusije”, zaključuje Jason Jay Smart za AJB.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI