Zna li Plenković što čini? HDZ Milanoviću poklanja pobjedu na izborima?

Damjan Tadić/Cropix

Sve je manje vremena do jednih od najizvjesnijih izbora u povijesti Hrvatske, onih predsjedničkih, na kojima će snage odmjeriti Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, ali i Miroslav Škoro koji ako je suditi po anketama slove za favorite, među kojima je razlika trivijalna. Da su strasti uzavrele te da smo u samom finišu kampanje svjedoče i sve žešće poruke među trima najpraćenijim i najisturenijim kandidatima, no dok se fokus kampanje sveo na prepirke među Škorom i Grabar-Kitarović, izgleda da se Milanoviću otvaraju vrata za Pantovčak. Aludiraju na to i ankete iz kojih proizlazi da je njegov rejting otkako se kandidirao za predsjednika relativno stabilan kreće se između 22 i 25 posto.

Možda te brojke ne zvuče kao nešto pretjerano respektabilno, no imajući u vidu otapanje rejtinga aktualne šefice države tada se u najmanju ruku može zaključiti da Milanović ima manje razloga za brigu. Naime, rejting za prosinac Kolinde Grabar-Kitarović iznosi 26,8 posto, a da je situacija uistinu dramatična potvrđuju podaci iz lipnja kada je uživala potporu od 35 oosto. Razlika među ovim dvojcem svela se na statističku grešku, a stanje je jpš dramatičniuje u drugom krugu, štoviše, iz anketa se dade iščitati da biulazak predsjednice u drugi krug označio pobjedu Zorana Milanovića u borbi za Pantovčak.

No, drugi krug smiješi se i Škori koji Milanovića pa i predsjednic i puše za vratom, međutim, izglednije je da bi Milanović izbore izgubio ukoliko u drugom krugu uđe u boj sa Škorom, nego li sa Grabar-Kitarović. Dakle, predsjedničino zbližavanje s Plenkovićem pa i potpora njegovog HDZ-a za Milanoviću bi mogli biti ulaznica za Pantovčak, i to bez previše truda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI