ZNAČAJAN PORAST INTERNETSKIH PRIJEVARA! Stručnjak za kibernetičku sigurnost daje korisne savjete

screenshot

Nakon niza kibernetičkih prijevara u Hrvatskoj gdje su se kriminalci predstavljali u ime poznatih tvrtki, situaciju je komentirao voditelj službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije Renato Grgurić.

Rekao je kako su statistički internetskih prijevare u Hrvatskoj sve češće.

“Policija je u prvih devet mjeseci ove godine bilježi preko 1000 različitih kibernetičkih napada, što je porast od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od svih kibernetičkih napada najviše bilježimo različitih oblika internetskih prijevara.

Ono što je loše u cijeloj priči je da su počinitelji izvan Hrvatske, uglavnom se novac troši u različitim web shopovima u ruskoj federaciji tako da je počiniteljima teško stati na kraj. I prevencija je zapravo jedini način na koji možemo uspješno spriječiti daljnje žrtve u Hrvatskoj”, objasnio je Grgurić za RTL.

Kazao je i da predviđene kazne za računalne prijevare iznose od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.



Na pitanje kako računalnim prijevarama stati na kraj, Grgurić je kazao:

“Počinitelji na prijevaran način pokušavaju doći do financijskih podataka građana i zapravo jedini način da se to spriječi jest prevencija, dakle građani moraju biti svjesni da situacija u kojoj ih nepoznate osobe traže njihove osobne podatke, podatke sa njihovih osobnih dokumenata, njihove financijske podatke koji su poznati samo njima poput PIN-a ili tog troznamenkastog kontrolnog broja na poleđini kreditne kartice. Naprosto, namjere nisu dobre, građani te podatke moraju sačuvati za sebe i na taj način neće biti oštećeni.”

Dodaje i kako je apsolutno bitna edukacija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI