Znao za ubijanje Hrvata: Započelo suđenje bivšem šefu KOS-a

screenshot, yotuube

Vasiljevićev odvjetnik Dubravko Marjanović rekao je da njegov klijent nije počinio kaznena djela za koja ga tereti Državno odvjetništvo.

Na osječkom Županijskom sudu čitanjem optužnice i ispitivanjem prvih svjedoka započelo je suđenje u odsutnosti bivšem šefu jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS), 80-godišnjem generalu Aleksandru Vasiljeviću. Naime, Vasiljevića tužiteljstvo tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Vasiljevićev odvjetnik Dubravko Marjanović rekao je da njegov klijent nije počinio kaznena djela za koja ga tereti Državno odvjetništvo.

Inače tereti ga se da je kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO) u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA počinio kaznena djela.

Tužiteljstvo smatra kako je Vasiljević, nakon  što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO-a od 10. listopada 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske – Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški, kao načelnik navedene Uprave za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti za ispitivanje ratnih zarobljenika.

 



 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI