ZNATE LI KAKVA JE POVIJEST STUDENTSKOG CENTRA U ZAGREBU? ‘Učenici malo znaju o tome što se događalo u glavnom gradu u doba NDH’

Foto: Documenta

Danas je u Zagrebu organizirana šetnja gradskim lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima uoči 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.

“Tema antifašističkog otpora nije dovoljno zastupljena u školama iako se teme ustaša i partizana česte u političkom i društvenom životu”, ustvrdila je Tena Banjeglav, jedna od autorica vodiča “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”.

Tranzitni logori u Zagrebu

Dodaje kako učenici malo znaju o tome što se događalo u Zagrebu u doba NDH, a za većinu od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom nisu ni čuli.

Stoga bi vodič trebao pomoći da više nauče o lokacijama današnjeg Studentskog centra (SC) u Savskoj i gimnazije u Križanićevoj gdje su bili tranzitni logori, rekla je Banjeglav u izjavi novinarima.

Na lokaciji SC-a bio je prvi tranzitni logor u Zagrebu kroz koji je prošlo oko 2500 Židova, brojni Srbi i komunisti, dalje transportirani u logor kod Koprivnice, u Gospiću, Jadovno i logore na Pagu, a kasnije i u Jasenovac, istaknula je. S obzirom da se od ustaških logora u školama, kako kaže, spominje jedino Jasenovac, cilj vodiča je popraviti to znanje.Mjesto stradanja, otpora i stvaranja

U šetnji je zbog epidemioloških razloga sudjelovalo 25 osoba – nastavnika, studenata, pripadnika diplomatskog zbora, sveučilišnih profesora, a pridružio im se i saborski zastupnik Vili Matula.

Od Studentskog centra do Trga žrtava fašizma, u sat i pol, oni su obišli značajne lokacije povezane s okupacijom i ustaškim režimom.

Tijekom okupljanja “šetača” voditeljica Documente Vesna Teršelič istaknula je da je cilj upoznati javnosti sa Zagrebom kao mjestom stradanja, otpora i stvaranja, a 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata vidi kao priliku da se grad istraži putem vodiča “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”.

Iduću spomen-šetnju najavila je za 10. travnja, na dan kada je proglašena NDH, te treću 8. svibnja na dan oslobođenja Zagreba te pozvala građane da se predbilježe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI