ZORAN PAZI ŠTO JEDE, ALI SE NA GODIŠNJEM OPUSTIO! Posebno su mu drage palačinke s orasima ili s marmeladom

Foto: Marko Todorov, Tom Dubravec / CROPIX/

Obišao je Sinjsku alku, pojavio se na Oluji u Kninu, a sada bi napokon trebao predahnuti na dulje vrijeme i uživati u godišnjem odmoru na Hvaru, na kojem predsjednik Zoran Milanović ljetuje u državnoj vili u društvu svoje supruge, prve dame Sanje Musić Milanović.

Druži se predsjednik Milanović na Hvaru i s dijelom svojih kuhara s Pantovčaka, a oni nam pak prepričavaju kako karakterni predsjednik, kada su jelo i piće u pitanju, i nije onako principijelan kao u svojim političkim okršajima.

Dok prva dama vodi računa o zdravoj prehrani koju kao liječnica javno zagovara i promiče i različitim projektima usmjerenima na djecu i mlade, Milanović se s vremena na vrijeme voli počastiti pokojim komadom pizze, uživa u slatkišima, a kada je o alkoholu riječ, teško odolijeva domaćim rakijama i kvalitetnom vinu.

Grah u odajama

Jednako tako predsjednik Republike ljubitelj je domaćih suhomesnatih proizvoda, a njegov doručak uglavnom se sastoji od jaja. Za doručak Milanović preferira lagane obroke, hrana koja se donosi pred njega mora biti potpuno zdravstveno ispitana, no sve je to dio protokola na koji se osoblje na Pantovčaku naviknulo. Kako tvrdi naša sugovornica koja godinama kuha za predsjednike, s Milanovićem se sve da lako dogovoriti, a tvrdoglav kakav jest, predsjednik se nerijetko i sam upetlja u pripremu obroka pa je tako nedavno na Hvaru ozlijedio prst, o čemu su pisali svi mediji u zemlji.

Kada drugi kuhaju za njega, Milanović se tijekom ručka rado časti suhim mesom i kiselim kupusom, što je u zimskom periodu često na jelovniku ne samo kod predsjednika nego i kod svih ostalih djelatnika njegova ureda. Uz to, u njegovim se odajama predsjednik i suradnici često časte grahom s kobasicama, a predsjednik, prema riječima njegove kuharice, obožava dobre, povrtne juhe, nikada ne odbija ni bečki odrezak koji se poslužuje uz restani krumpir, a osim toga, na meniju se na Pantovčaku često mogu naći kotleti na žaru, bude tu i tjestenine s raznim umacima među kojima je najpopularniji onaj od vrganja.



Kada pazi na prehranu, Milanović često jede piletinu i povrće, no kada se opusti kao sada na godišnjem odmoru, tada predsjednik ne odbija ni deserte, a posebno su mu drage palačinke s orasima ili pak s kakvom ukusnom marmeladom. Za razliku od svojih prethodnika, Milanović nema nikakvih posebnih prohtjeva prema kuhinji ni kada ima posebne večere i posjete, njegovi kuhari i tada uglavnom imaju odriješene ruke, a kada odriješe ruke i priprave rezance sa sirom, Milanović traži repete jer je i to jedno od jela u kojima uživa.

Posebni prohtjevi

No jede se na Pantovčaku i bolonjez te razna druga jednostavna jela, a umjesto deserta, zaposlenicima i predsjedniku nerijetko se nudi sezonsko voće. Iako Milanović pri dolasku stranih gostiju i posebnih gostiju od svojih kuhara nema nikakve posebne prohtjeve, oni sami već znaju kako izgleda jelovnik za posebne namjene pa se u takvim situacijama poseže za kvalitetnom ribom i krakovima, gostima se poslužuje i teletina te janjetina, a uz to se pripremaju i razne torte te brojni drugi tradicionalni hrvatski specijaliteti.

Za sve ono što će jesti i piti tijekom godine Milanović se davno pripremio pa je tako još prije nekoliko mjeseci kupnja namirnica i plan javne nabave transparentno dostupan dokument u Uredu predsjednika u kojem se za meso ove godine izdvaja 150.000 kuna, jednako toliko novca odlazi za voće i povrće, dok se za svježu ribu izdvaja oko 95.000 kuna, što je nešto manje nego prošle godine. Kava i čaj koji se na Pantovčaku piju godišnje se namiruju sa 49.000 kuna, a na mlijeko odlazi 35.000 kuna godišnje.

Na rakiju, vino, alkoholna i bezalkoholna pića troši se oko 80.000 kuna, dok je, primjera radi, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na tu stavku samo u 2016. godini potrošila 160.000 kuna. U mandatu bivše predsjednice u jednom su se trenutku s Pantovčaka tražile četiri tone lososa, a Grabar-Kitarović tvrdila je kako se ona ne bavi pitanjem javne nabave.

Premda nabava ovako pozamašne količine lososa zvuči glamurozno, naša sugovornica kuhinju na Pantovčaku uspoređuje s menzom te napominje da posao postane nešto zahtjevniji tek kada se organiziraju svečane večere za strane izaslanike i šefove drugih država, što s Milanovićem nije česta pojava. Iako u tom periodu naša sugovornica ima nešto više posla, potvrđuje nam da se i za strane goste uglavnom kuha s namirnicama osrednje kvalitete, a osim toga, naglašava da se petkom u Uredu predsjednika uglavnom služi riba u kojoj Milanović uživa, tada se tu nađe liganja, srdela, pa i orade, ali i pastrve.

Gricka krekere

Zimi uglavnom dominiraju razni gulaši, sarme i kuhana jela, ljeti se pripremaju i sataraši, variva od povrća, mahune i nešto laganija jela, dok su na Pantovčaku svi deserti uglavnom vrhunski. Često se Milanović za ručkom pridruži zaposlenicima s Pantovčaka, a uza sva navedena jela, predsjednik teško odolijeva i pašticadi koja spada u skupinu njegovih omiljenih obroka. Svaki svoj posjet Jadranu iskoristi za uživanje u mediteranskom jelovniku, odnosno u zubacima i škampima.

Zanimljivo je da je u posljednje vrijeme Milanović, prema riječima naše sugovornice, počeo paziti na unos ugljikohidrata pa često umjesto kruha uz ručak gricka krekere i nešto više povrća, no sve u svemu predsjednik koji obožava dobru hranu zasad relativno uspješno održava svoju liniju.

Liniju stabilnom u posljednje vrijeme održava i premijer Andrej Plenković koji će i ovaj godišnji odmor sada već tradicionalno provesti u državnoj rezidenciji Costabella u Rijeci, no kada se odmara, premijer ne propušta ni svoju Dalmaciju. Premda korijene vuče s Hvara, predsjednik Vlade nije veliki ljubitelj ribe i ribljih specijaliteta, ali se zato na njegovu jelovniku svakoga ljeta nađe klasična punjena paprika.

Osim toga, premijer Plenković voli i teleće pečenje, a njegovi suradnici kažu kako teško odolijeva brzoj hrani, dok predsjednik Milanović na druženju s braniteljima i generalima u posljednje vrijeme često poseže i za dobrom janjetinom. Inače, kada već govorimo o ljetnom režimu vladajuće elite, treba spomenuti kako neki ministri, umjesto na Jadranu, ljeto provode u kontinentalnom dijelu zemlje pa se tako tijekom godišnjeg odmora ministrica Nataša Tramišak zaputila u svoju Slavoniju, točnije u Osijek. I novi ministar rada Marin Piletić odmara se u Slavoniji, odnosno na Papuku.

Opušteno ljeto

U Dalmaciju pak na more odlazi novi ministar financija Marko Primorac, dok njegov kolega Davor Filipović ljeto provodi u Splitu te u Bolu. U Novom Vinodolskom, odnosno doma, godišnji odmor provodi Oleg Butković, Božinović pak ljetuje na Pagu, ministrica Nikolina Brnjac u Crikvenici, a Gordan Jandroković uobičajeno ljetne praznike provodi na Krku.

Predsjednik, premijer i ministri ljeto će, dakle, provesti opušteno, a uz sunce, more i lijepi plavi Jadran te kontinentalni dio Hrvatske, dobar dio njih zacijelo će uživati i u specijalitetima domaće kuhinje, kojih u našoj zemlji ne nedostaje, ako ništa drugo, barem po restoranima i drugim ugostiteljskim objektima u kojima su cijene za mnoge prosječne građane ove godine nedostižne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI