ZORIĆ O KONTROLI CIJENA: Mjere su trebale biti segmentirane, normalno da svi kupuju ono bolje

Screenshot N1

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić komentirao je inflaciju i rast cijena brojnih proizvoda i usluga, kao i Vladin odgovor.

Podsjetimo, Vlada je donijela uredbu kojom su se na mjesec dana zamrznule cijene dizela i benzina. No, Zorić smatra da je Vlada mogla povući taj potez malo “sofisticiranije”.

“Distirbuteri su odmah predložili određeno segmentiranje cijena. Ako je cijena jednaka za sve, naravno da bi svi kupovali ono bolje. Onog časa kad bi na prvoj pumpi pisalo nema ovoga ili onoga, spirala panike koja sad nije ni za koga dobra, bi se aktivirala”, rekao je Zorić u Newsroomu N1.


“Mjera da, trebamo je, ali segmentirajmo. Međutim, uredba je predložena tako kako je, i naravno da su distributeri reagirali tako da su rekli da će prodavati premium dok ga ima, a nakon toga samo ovo regularno. Svi govore o potrebi smirivanja, ne znam hoće li biti dovoljno mjesec dana, mislim da će trebati još mjera”, dodao je.

Zorić je komentirao i prema kome trebaju biti usmjerene Vladine mjere.“Vlada treba poduzeti sve da zaštiti socijalno najugroženiju skupinu stanovništva. Ako se dogodi bilo koji poremećaj, najranjiviji su najsiromašniji, oni s najnižim primanjima, nezaposleni, umirovljenici s najnižim mirovinama itd”, istaknuo je.

Naveo je da nas neće sve jednako pogoditi taj skok cijena. Komentirajući rast cijena energenata, Zorić se osvrnuo i na proizvodnju energije putem hidroelektrana i slično.

“Vlada ima u stopostotnom vlasništvu HEP i HEP je jedan od generatora. I HEP je izložen nekim poskupljenjima, ali ne svim. Vlada tu može imati određene upravljačke instrumente. HEP ne radi struju samo iz nafte nego i iz vjetra. Za taj vjetar građani plaćaju premiju. Vjetar ne košta ništa. Koliko se posto električne energije u Hrvatskoj se proizvede iz hidropotencijala? Koliko znam, Bog daje vodu badava. Solarne energije malo koristimo – pa i sunce dolazi”, kazao je Zorić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI