ZRAČNI NAPAD NA ŠKOLSKO SKLONIŠTE! Strahuje se da je poginulo 60 ljudi

Foto: Guliver image/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Rat u Ukrajini traje već 74 dana. U subotnjem zračnom napadu na školu u regiji Lugansk u koju se sklonilo 90 osoba, navodno je poginulo 60 ljudi, objavio je lokalni dužnosnik, guverner regije Lugansk Serhij Gajdaj.

Rekao je da je spašeno 30 ljudi koji su se sklonili u školi, od kojih je sedam ozlijeđeno. Tijela dvije osobe pronađena su u ruševinama. Ruski zrakoplov bacio je bombu na školu u selu Bilohorivka, koje je udaljeno oko sedam milja od prve crte bojišnice, istaknuo je guverner.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u noćnom obraćanju u subotu naglasio je kako je više od 300 civila spašeno od početka evakuacije iz opkoljene čeličane Azovstal. To je označilo kraj prve faze evakuacije, koja je započela prije nešto više od tjedan dana, što je potaknulo zahvalu ukrajinskog čelnika

Zelenskij je istaknuo i kako je više od 200 lokacija ukrajinske kulturne baštine uništeno u posljednja dva i pol mjeseca od početka ruske invazije na tu zemlju.

“Do 7. svibnja, ruska je vojska uništila ili oštetila preko 200 lokacija kulturne baštine”, rekao je u videopriopćenju u subotu u Kijevu.Među njima je i muzej ukrajinskog pjesnika i filozofa Grigorija Skovorode u Harkivskoj oblasti koji je noć prije pogođen raketom.

“Ciljani napadi na muzeje – čak ni teroristi ne bi pomislili na to. Ali to je vojska protiv koje se borimo”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Dodao je kako će svijet u nedjelju i ponedjeljak obilježiti pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

“No, potezi Rusije trebaju ‘svaku državu i svaki narod podsjećati na činjenicu da je nemoguće jednom i zauvijek pobijediti zlo'”, zaključio je Zelenskij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI