ŽUPAN KOJEGA SU SE HDZ-OVCI ODREKLI! Otkrivena mu afera stara 20 godina, no na njegovu nesreću to nije sve!

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

“Što bih se ljutio da mi kažete da sam šerif? U kaubojskim filmovima u 90 posto slučajeva šerifi su bili pozitivci”, izjavio je jedan uspješni hrvatski gradonačelnik o kolokvijalnom nazivu ‘šerif’ za lokalne čelnike. U hrvatskoj lokalnoj politici postotak pozitivaca i negativaca među ‘šerifima’ ponešto je gori nego na Divljem zapadu. Stoga, uoči izbora za nove ‘šerife’ u našim županijama, gradovima i selima, donosimo vam crtice iz političkog života onih koji su proteklih dvadesetak godina vedrili i oblačili u svojim sredinama, a vi sami procijenite u koju ih skupinu želite svrstati.

Premda se dugo pisalo kako aktualni sisačko – moslavački župan zbog dogovara s HDZ-om neće izići na izbore, sve upućuje da će ipak krenuti po još jedan mandat. Sigurno mu neće biti lako jer se nakon potresa u njegovom kraju našao u središtu pažnje javnosti zbog afere stare više od dva desetljeća.

U medijima su se pojavili napisi o tome kako Žinić više od 20 godine živi u kući u Glini, koju mu je dodijelila država za što je jedno vrijeme plaćao svega 100 kuna da bi na koncu i s uplatama tog skromnog iznosa stao.

HDZ bi mu vjerojatno zažmirio…

 

Saznalo se paralelno s time da i Žinić spada u skupinu onih političara koji imaju problema s popunjavanjem imovinskih kartica pa tako u svoju nije naveo kako je vlasnik raskošnog imanja u Marinboru, što je paradoksalno pošto je u istom kraju, mimo zakona od države drugu nekretninu dobio tako reći na poklon. Supruga je pak vlasnica oveće nekretnine, a da bi ovaj slučaj bio u hrvatskom stilu apsurdan pobrinula se država koja bi po svemu sudeći Žiniću trebala platiti što je besplatno koristio kuću pošto ima pravo na povrat ulaganja u tu nekretninu.



Da nije bilo ovih afera HDZ bi svojem županu vrlo vjerojatno zažmirio na nestašluke i prometne nesreće u kojima je sudjelovao sa službenim automobilom, baš kao što mu se progledalo kroz prste kada je sa sinom sudjelovao na korona fešti u jeku prvog vala pandemije. Nisu mu to uzeli za zlo.

Naslijedio je kontroverznu županicu

Žinić je inače na čelo sisačke županije stigao kao zamjena za SDP-ovu kontroverznu županicu Marinu Lovrić Merzel, a prije toga smatrao se jednom od najutjecajnijih HDZ-ovih figura toga kraja. Predsjedao je gradskim odborom glinskog HDZ-a, radio kao pročelnik, a onda i kao viši stručni suradnik u Ministarstvu obrane nakon čega je došao i do pozicije načelnika Odsjeka u Ministarstvu prometa.

Jedno je vrijeme radio u Ministarstvu regionalnog razvoja, a prije no što je preuzeo poziciju župana vodio je regionalni ured Petrinja. Otac je dvaju sinova, a jedan od njih Dario aktivan je u politici te je bio kandidat za poziciju zamjenika gradonačelnika. Po struci je Žinić inženjer arhitekture, a u medije se probio i zbog prozivki lokalnih vijećnika koji su tvrdili da je u svojoj županiji zapošljavao po stranačkim, rodbinskim i drugim ne preveć transparentnim linijama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI