Zuroff Kolindi: Očito ste ponosni na ustaške zločince! Kolinda Zuroffu: Ne namećite nam kolektivnu krivnju!

Kristina Stedul Fabac/Patrik Macek/PIXSELL

Efraim Zuroff, samoproglašeni lovac na naciste i voditelj centra Simon Wiesenthal, uputio je pismo Predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović zbog izjava u Argentini, optužujući je da je “očito ponosna na zloglasne ustaške ratne zločince”.

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu”. Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i  koji su “dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima”.

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš, Dr. Efraim Zuroff



Zuroff nije dugo morao čekati na odgovor Predsjednice RH koje vam također prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Zuroff,

Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji.

S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika.

 
Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu”, stoji u odgovoru Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica odgovorila kritičarima! ‘Tužno je…’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI