“ŽUTI PRSLUCI” Više od 280 tisuća ljudi prosvjedovalo u Francuskoj

screenshot

“Žuti prsluci”, pokret je koji nema središnje vodstvo i nije strukturiran te nije objavio nijedan podatak o broju sudionika, a ime je dobio pošto su putem društvenih mreža stanovnici pozvani da odjenu žute fluorescentne prsluke i blokiraju promet

Gotovo 283.000 prosvjednika sudjelovalo je u subotu u blokiranju prometa diljem Francuske na poziv pokreta “žutih prsluka” pri čemu je jedna osoba poginula, a 227 je ozlijeđenih, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Sedam je osoba teško ozlijeđeno, a među njima jedan policajac, objavilo je ministarstvo. Navelo je da je privedeno 117 osoba, a u subotu rano navečer još 200 točaka bilo je blokirano.

Manjih okršaja bilo je ponegdje, napose u Parizu gdje je policija djelomice zatvorila aveniju Champs-Elysées kada su prosvjednici pokušali doći do predsjedničke palače.

Prosvjednici su organizirali 2000 okupljanja, blokirali autoceste, kružne tokove, trgovačke centre i najavili da će nastaviti okupljanja i u nedjelju. Policija je najavila da će 5000 policajaca biti mobilizirano do jutra.

“Žuti prsluci”, pokret je koji nema središnje vodstvo i nije strukturiran te nije objavio nijedan podatak o broju sudionika, a ime je dobio pošto su putem društvenih mreža stanovnici pozvani da odjenu žute fluorescentne prsluke i blokiraju promet.



Prometne nesreće bacile su sjenu na pokret koji izražava nezadovoljstvo prema francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu za kojega je protekla godina bila teška i stopa popularnosti mu je pala ispod 30 posto jer je većina stanovnika  nezadovoljna njegovim velikim programom “transformacije” Francuske.

“Žute prsluke” podržava 73 posto Francuza, prema anketi instituta Elabe, a vlada je na njih podijeljeno reagirala, piše agencija dpa. Tako je premijer Edouard Philippe najavio mjere pomoći vozačima uključivo zajam od  4000 eura za siromašnije obitelji kako bi staro vozilo zamijenile novim, koji manje onečišćuje okoliš.

S druge strane, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner najavio je da će sigurnosne snage djelovati posvuda gdje će prosvjednici blokirati promet.

Philippe je isključio mogućnost da će vlada odustati od plana povećanja poreza na gorivo.

Peticiju protiv povećanja poreza na mreži je potpisalo više od 800.000 ljudi.

Neki Macronovi pristaše optužili su stranku krajnje desnice Nacionalno okupljanje koju vodi Marine Le Pen da su oteli pokret “žutih prsluka”. Dva velika sindikata odibla su pridružiti se pokretu, upravo zbog sudjelovanja krajnje desnice.

No prosvjede su podržali i oporbeni čelnici desnog centra i ljevice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI