ZVIZDIĆ SE OBRUŠIO NA PLENKOVIĆA: Oštro ga ‘oprao’ zbog glumljenja premijera BiH

twitter

“Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Europske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

“Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU-u, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja u BiH. Premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netočne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH”, navodi Zvizdić.

“Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu s odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijelom teritoriju BiH, te da u bilo kojoj instituciji na razini BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda. Štoviše, razina tolerancije koja posebno pokazuje bošnjački narod, takva je da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na razini BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija – skoro 30 posto, što u potpunosti demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti. S ovakvim ustavno-političkim sustavom BiH, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu s suvremenim europskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditirani predstavnici stranih država i europskih i međunarodnih institucija. Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU-a sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih veleposlanstava u BiH i u kontaktima s dužnosnicima BiH jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU-a su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU-a u BiH sudjelovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana”, stoji u reakciji.

“Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo birati i biti birani”, poručio je Zvizdić.

“Zbog toga se ne može govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni. Slične jednoznačne i pristrane stavove je Hrvatska iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke s tog sastanka. To druge članice EU-a nisu prihvatile čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutarnje procese u BiH”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.“Zbog svega navedenog, pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne gledati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom:” Poštuj da bi bio poštovan”, stoji u izjavi Denisa Zvizdića.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI