Blagdan Sveta Tri Kralja, Bogojavljenje

Naziv blagdana potječe od grčke riječi teofanija (Θεοφάνεια) što se prevodi kao: objava Boga ili Bogojavljenje

Blagdan se počeo slaviti krajem 4. stoljeća. Time se Crkva spominje trojice zvjezdoznanaca-mudraca koji su se došli pokloniti novorođenom židovskom kralju (Vidi: Mt 2,1-12).

Naziv blagdana potječe od grčke riječi teofanija (Θεοφάνεια) što se prevodi kao: objava Boga ili Bogojavljenje. Bog – sin Božji se objavio trojici „s istoka“ koji su vrlo vjerojatno nosili kraljevsku ili neku drugu visoku službu, i time se objavio svijetu odmah po rođenju kako bi Radosna vijest odjeknula ne samo u Isusovoj domovini već i do udaljenih krajeva Zemlje.

Trojicu kraljeva Tradicija je nazvala Gašpar, Melkior i Baltazar. Zanimljivo je da se prigodom blagoslova domova koje se smješta upravo u božićno vrijeme crkvene godine, od Božića do krštenja Gospodinova (prva nedjelja nakon Bogojavljenja), nadvratnici označavaju njihovim početnim slovima: G, M, B. Tako se još između slova dodaje križić, a ispred, prve dvije i na kraju zadnje dvije brojke tekuće kalendarske godine. Nekada se pisalo kredom a danas se koriste naljepnice.

Tako su inicijali, osim imena kraljeva, označavali i akronim blagoslovne formule (s time da se umjesto G piše C od latinski Casparus): Christus mansionem benedicat, što na hrvatskom znači: „Neka Krist ovo prebivalište blagoslivlja.“

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI