BROJ KATOLIKA U SVIJETU RASTE: Samo ih je na jednom mjestu manje nego prošle godine

Broj katolika u svijetu raste, samo u Europi postoji trend pada. Katolička crkva je krajem 2019. imala 1,34 milijarde katolika.

To je 15,4 milijuna više nego prethodne godine, prema godišnjoj statistici vatikanske informativne službe “Fides”.

Udio rimokatoličkih kršćana u svjetskoj populaciji ponovno je znatno porastao za 17,74 posto. Samo u Europi zabilježen je pad od 292.000.


Slična je i s brojem katoličkih svećenika diljem svijeta. Iz godine u godinu povećava se broj za 271 svećenik a ukupno ih je 414.336. Samo u Europi zabilježen je pad od 2608 svećenika. Azijski kontinent zabilježio je najveći porast s povećanjem od 1989 svećenika. S trajnim đakonima bilo je upravo obrnuto. Ovdje je broj porastao na ukupno 15.267 u Europi, dok je pao na 343 u Aziji.

No, zbog znatno većeg broja katolika, svaki svećenik je bio zaslužan za više vjernika na kraju 2019. nego prethodne godine. Ukupno je u svijetu bilo 3245 katolika po svećeniku. Ovdje brojke variraju između Europe, gdje na svakog svećenika dolazi 1697 katolika, i Amerike s 5318 katolika po svećeniku. Broj biskupa u svijetu u izvještajnom razdoblju iznosio je 5364, što je blagi dvoznamenkasti pad u odnosu na prethodnu godinu.
Prema statistikama, Katolička crkva upravlja i sa 72.627 vrtića u svijetu i odgaja oko 7,5 milijuna djece. Tu je i 98.925 osnovnih škola s oko 35,2 milijuna dječaka i djevojčica i 49 tisuća i 552 srednje škole s oko 19,4 milijuna učenika.“Sve sljedbe svijeta, sva masonerija, svi ateisti i agnostici, svi kršćani, svi nekršćani, svi fundamentalisti, svi pogani, ali i svi katolici, vjernici i svećenici koji ju zlom i grijehom namjerno podrivaju i ruše, uništavaju i progone Katoličku crkvu. Od prvog trena, od kamena temeljca postavljenog onda kada je Krist objavio Petru da je Stijena na kojoj će sagraditi Crkvu, pa sve do današnjeg dana, pakao mrzi Katoličku crkvu jer mrzi i želi uništiti samog Boga – Krista koji jest Crkva. On je u Crkvi i Crkva u Njemu. Katolička crkva jedina je zapreka paklu jer je Krist jedini pobijedio pakao, ali i jedina meta paklu. Crkvu nije moguće uništiti. Moguće je jedino, po njoj se spasiti”, rekao je vrlo znakovito don Josip Radić u jednoj od svojih propovijedi kad je govorio o neuništivosti Katoličke Crkve.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI