Crkva u Mađarskoj i dalje se nada Papinu posjetu u rujnu ove godine

wikimedia

Organizatori žele održati odgođeni Euharistijski svjetski kongres u Budimpešti

Što je Međunarodni euharistijski kongres

Međunarodni euharistijski kongres je međunarodno okupljanje katolika s ciljem promicanja svijesti o Euharistiji kao središnjem mjestu u životu i poslanju Katoličke crkve. Održava se svake četiri godine. Široki program Kongresa uključuje druge liturgijske događaje, katehezu, svjedočanstva i radne skupine u tjednu Kongresa, s ciljem isticanja pažnje prema društvenoj zauzetost i društvenom vidu Euharistije. U središtu djelokruga Kongresa nalazi se dnevno slavljenje svete Mise. Za pripremu, organizaciju i provedbu smjernica Kongresa unutar Crkve nadležan je „Papinski odbor za međunarodne euharistijske kongrese“. Prvi kongres održan je u lipnju 1881. u Lilleu, a prvi izvan Europe održao se u svibnju 1893. u Jeruzalemu, kao 8. kongres po redu.

Euharistijski svjetski kongres

Na nagovor pobožne žene Emilie Tamisier iz Toursa (1834. – 1910.) održao se Prvi euharistijski svjetski kongres. Ta pobožna žena bila je oduševljena konferencijama Petra Julijana  Eymarda i zalagala se za hodočašća u svetišta gdje su se dogodila euharistijska čuda. Nakon toga započeli su se održavati euharistijski svjetski kongresi. Prvi euharistijski svjetski kongres održao se u Lillu, a na Petom kongresu, koji je održan u Toulouseu 1886., sudjelovalo je više od 1.500 biskupa i svećenika, te oko 30.000 vjernika. Posjet Presvetom Sakramentu

Sve do 15. stoljeća euharistijski se sakrament štovao samo u nekim zgodama (javno izlaganje, procesije). Blaženi Henrik Seuse posebno je skretao pozornost na trajnu prisutnost euharistijskog Spasitelja u Crkvi. U stoljećima poslije Tridentskog sabora posjet Presvetomu (pa i pred zatvorenim svetohraništem) postao je jedna od omiljenih pobožnosti katolika. Sveti Alfons Liguori (1696. – 1787.) posebno je promicao molitvu i adoraciju Presvetome. Napisao je knjižicu „Posjet Presvetom Sakramentu i Bezgrješnoj Djevici Mariji svakoga dana u mjesecu“. U njoj se nalazi 31 razmatranje koje se odvija u obliku razgovora s Gospodinom u svetohraništu. Sve do 20. stoljeća u odgoju svećenika bila je preporučena svakodnevna pobožnost posjeta Presvetome, barem 15 minuta. Svećenici su se u takvoj adoraciji pripremali za svetu Misu, zahvaljivali se poslije svete Mise, a posjećivali su Presveto i poslije podne, i tako nastavili cijeloga života ako nije bilo većih zapreka. Ako bi neki svećenik trajno propuštao taj posjet Presvetome, to se tumačilo kao nedostatak u svećeničkom duhovnom  životu. Svakom se svećeniku preporučuje od sjemenišnog odgoja da pred Presvetim meditira i izmoli svoj Časoslov.

Adoracija Presvetom Sakramentu u 19. stoljeću

U 19. stoljeću štovanje Presvetog Oltarskog Sakramenta poprimilo je različite oblike i doživjelo svoj vrhunac. To je, između ostaloga, vidljivo ako se pogleda broj euharistijskih društava i udruga kojih je u tome vremenu osnovano doista mnogo. Sveti Petar Julijan Eymard (1818. – 1868.), poznat kao „svetac euharistije“, osnovao je 1856. u Parizu „ Kongregaciju svećenika klanjatelja Euharistije“, a 1858. osnovao je žensku granu „Službenice Presvetog Oltarskog Sakramenta“, zatim „Društvo klanjatelja Euharistije“. Godine 1859. utemeljio je u Marseilleu „Udrugu tri sveta sakramenta“. Članovi tih zajednica vidjeli su svoju duhovnu zadaću u štovanju Presvete Euharistije, u osobnom klanjanju i zajedničkoj molitvi Časoslova pred izloženim Presvetim. Nadalje, isticali su odgoj za svetu Misu, promicanje česte svete Pričesti, kao i promicanje euharistijskog klanjanja putem propovijedi i spisa (duhovne vježbe, kongresi). U gotovo svim biskupijama u 19. je stoljeću bilo službeno uvedeno  vječno klanjanje.

Kardinal, primas Mađarske Erdö: 

Organizatori žele održati odgođeni Euharistijski svjetski kongres u Budimpešti u jesen 2021.

U Katoličkoj crkvi u Mađarskoj još uvijek postoji velika nada da će Papa posjetiti i održati „Svjetski euharistijski kongres“ (NEK) planiran za rujan u Budimpešti. „Odlučni su“ održati taj glavni crkveni događaj, koji je odgođen s 2020. na 2021. zbog pandemije, i čvrsto se nadaju da to neće biti moguće samo putem interneta, rekao je mađarski primas kardinal Peter Erdö u nedavnom intervjuu za novinski portal „Valasz“. Oblik u kojemu bi se Svjetski kongres mogao održati od 5. do 12. rujna ovisi o razvoju epidemiološke situacije u sljedećim mjesecima, rekao je Erdö. „Iskreno se nadamo da će se situacija s pandemijom poboljšati”. Postoje i „ohrabrujući signali“ za posjet pape Franje. Budimpeštanski nadbiskup izvijestio je da je prije nekoliko dana razgovarao s vatikanskim nadbiskupom Pierom Marinijem. S obzirom na očekivani papinski posjet, predsjedatelj Papinskog odbora za Euharistijski kongres dao mu je znak da „vrijedi vratiti pitanje na dnevni red“, rekao je Erdö. „Dakle, imamo razloga za nadu“. To je utoliko istinitije jer je Sveti Otac dovoljno hrabar da u ožujku ode u Irak. Budimpešta mu stoga ne bi trebala biti prepreka. U intervjuu za „Valasz“, 68-godišnji nadbiskup Budimpešte također je potvrdio da se već prijavio za cijepljenje cjepivom protiv korone. „Kao ljudi, odgovorni smo jedni za druge“. Cijepljenje je odgovorno ponašanje, istaknuo je Erdö. Mađarski kardinal također je pozvao na međunarodnu suradnju kako bi ljudi u siromašnijim zemljama što brže mogli dobiti pristup cjepivima protiv korone. Budimpešta će biti domaćin „Svjetskog euharistijskog kongresa“ drugi put od 1938. godine, ove, 2021. godine. Glavni događaj koji organizira Katolička crkva namijenjen je promicanju i produbljivanju razumijevanja i štovanja sakramenta svete Euharistije u mjesnoj i univerzalnoj Crkvi. Svjetski kongres održava od 1881. godine, svake četiri godine na drugom mjestu. Nedavno, 2016., domaćin je bio Cebu na Filipinima. Svjetski euharistijski kongres u Budimpešti bit će 52. u povijesti.

(Web stranica: www.iec2020.hu )

Budimpešta, 18. siječnja 2021. (KAP)

Molitva euharistijske obnove

Gospodine Isuse Kriste, Sine Boga živoga, evo nas pred tobom da ti izrazimo svoju vjeru, ljubav i zahvalnost za Euharistiju, taj neprocjenjivi dar tvoje ljubavi.

Ti si kruh živi koji si s neba sišao (Iv 6,51).

U zajedništvu s tvojom presvetom Majkom i s cijelim Općinstvom svetih klanjamo ti se ovdje, čvrsti u vjeri i srcem skrušeni. «Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga» (Iv 6,68).

Pred tvoj pogled donosimo svoju djecu da ih čuvaš od Zloga. Povjeravamo ti mladiće i djevojke da im budeš «Put, Istina i Život» (Iv 14,6). Posvećujemo ti sve svoje obitelji da ustraju u vjeri i vjernosti! Jakošću Duha Svetoga učini ih hrabrima da daruju Domovini nove građane i Nebu nove nebesnike.

Tvojoj svemogućoj zaštiti predajemo svoje biskupe, svećenike, redovnike i redovnice. Neka budu vjerni učenici tvoga krotka i ponizna Srca (Mt11, 29). Pastiru Dobri, umnoži u svojoj Crkvi sveta duhovna zvanja.

Milosrdni Otkupitelju čovjeka, tvojoj ljubavi izručujemo sve patnike, bolesnike, umiruće, ponižene i progonjene zbog pravednosti. Neka tvoja istina rasvijetli one koji ne vjeruju! Objavi se onima koji nemaju nade! Privuci k sebi one koji ne znaju ljubiti ni Boga ni ljude! Ti i u naše dane upućuješ svoj poziv klonulima: «Dođite k meni svi izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti» (Mt 11, 28).

Vječni Sine Očev i božanski naš Brate, nekoć si molio apostole u Getsemaniju da bdiju s tobom. Živo želiš da i mi budemo s tobom, i zato se okupljamo pred tobom u ovoj adoraciji. Primi ovu našu prisutnost i molitvu kao zadovoljštinu za naše grijehe i sve grijehe našega naroda.

Obrati psovače! Probudi savjest u svima da poštuju život nerođenih i dostojanstvo ljudske osobe i obitelji! Ukloni sve nesloge, mržnje i nepravde iz našeg osobnog, obiteljskog i javnog života. Smiluj se svima nama u ovom vremenu punom opasnosti i krivih mišljenja.

Gospodine i Bože naš, čuvaj svoju Crkvu od svake zablude i nemira! Udijeli našem narodu i svim narodima Zemlje mirna vremena da žive u dostojanstvu i pravednosti!

Usliši ovu našu poniznu molitvu i blagoslovi nas u našemu radu i životu! Ostani s nama, Gospodine!

«Ti si jedini svet,

Ti si jedini Gospodin.

Ti si jedini Svevišnji, Isuse Kriste,

sa Svetim Duhom u slavi Boga Oca. Amen».

(Molitva kardinala Franje Kuharića)

Autor teksta: Marko Štrok 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI