CVJETNICA JE PRVI DAN VELIKOG TJEDNA: Slavi se spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem

foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Na Cvjetnicu ili kako ju još nazivaju nedjelju palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama, počinje i Veliki tjedan. Za točno tjedan dana je najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Na misama u crkvama čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

U Velikom tjednu spominju se posljednji dani Isusova života, njegova muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak, a kao vrhunac iščekivanja je vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Isusovo uskrsnuće u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog – Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI