Don Stojić: ‘S knjigama o Harryju Potteru je bolje nemati posla’

screenshot

"U svijetu Harryja Pottera ne postoji lik koji se ustrajno trudi u dobru"

Hrvatski katolički svećenik, salezijanac i studentski kapelan Grada Zagreba don Damir Stojić upozarava mlade kako ne bi trebali čitati – Harryja Pottera.

“Zanima me je li grijeh čitati knjige poput Harryja Pottera, u kojima se spominju svakakvi čarobnjaci, magije i slično? U slučaju da je ovo grijeh, što bih trebao učiniti s tim knjigama koje imam kod kuće na polici, da ih jednostavno bacim ili? “, upitao je jedan čitatelj don Damira Stojića na portalu Bitno.net.

“Harry Potter nije moderna bajka. U bajkama su čarobnjaci i vještice nedvosmisleno likovi koji predstavljaju zlo. Junak se izbavlja od njihove moći kreposnim djelima. U svijetu Harryja Pottera ne postoji lik koji se ustrajno trudi u dobru. Za naizgled dobre ciljeve koriste se zla sredstva”, odgovorio je don Damir Stojić.

U svom se odgovoru pozvao na analizu Gabriele Kuby i naveo deset ključnih argumenata protiv čitanja knjiga o mladom čarobnjaku:

“1. Harry Potter je globalni dugoročni projekt usmjeren na promjenu kulture. U mlađim generacijama uništava zadršku prema magiji i okultnom. Tako u društvo ponovno ulaze snage koje je kršćanstvo nadvladalo.2. Hogwarts, škola magije i vještičarstva, zatvoren je svijet nasilja i horora, proklinjanja i čaranja, rasističke ideologije, krvnih žrtava, odvratnosti i opsjednuća. Postoji ozračje kontinuirane prijetnje, koju mladi čitatelj ne može izbjeći.

3. Dok se Harry Potter na početku čini borcem protiv zla, sličnosti između njega i Voldemorta, glavnog neprijatelja, postaju sve očitije. U petom nastavku Harry biva opsjednut od Voldemorta, što vodi simptomima dezintegracije ličnosti.

4. Ljudski svijet postaje degradiran, slavi se svijet vještica i čarobnjaka.

5. Ne postoji pozitivna transcendentna dimenzija. Nadnaravno je u potpunosti demonsko. Izvrću se božanski simboli.

6. Harry Potter nije moderna bajka. U bajkama su čarobnjaci i vještice nedvosmisleno likovi koji predstavljaju zlo. Junak se izbavlja od njihove moći kreposnim djelima. U svijetu Harryja Pottera ne postoji lik koji se ustrajno trudi u dobru. Za naizgled dobre ciljeve koriste se zla sredstva.

7. (Mladom) čitatelju blokira se moć razlučivanja dobra i zla kroz emocionalnu manipulaciju i intelektualnu zbrku.

8. Napad je to na mlađu generaciju – preko zaigranog zavođenja uvodi ih se u svijet vještičarstva i magije, ispunjavajući maštu mladih slikama svijeta u kojem zlo kraljuje i iz kojeg nema izlaza. Naprotiv, on se predstavlja kao krajnje poželjan.

9. Oni koji cijene pluralizam mišljenja trebali bi se oduprijeti gotovo preplavljujućoj snazi pritiska vršnjaka, koji se postiže preko akcije velikih korporacija i multimedije koja pokazuje elemente totalitarnog ispiranja mozga.

10. Budući da je kroz knjige o Potteru vjera u Boga koji ljubi sustavno potkopavana, čak i uništena u mnogim mladim ljudima, kroz lažne vrijednosti i izrugivanje judeokršćanskih istina, uvođenje ovih knjiga u škole ne može se tolerirati. Roditelji bi trebali odbiti dati dopuštenje da njihova djeca budu dio indoktrinacije Harryjem Potterom zbog razloga vjere i savjesti”, pobrojao je Stojić.

Don Stojić je dodao da iako u knjigama o Harryju Potteru ima pozitivnih likova i događaja i drugih elemenata, u “cjelini prevladava simpatiziranje okultnoga, negacija vjere i relativizacija morala”.

Stojić navodi kako se isti argumenti mogu se primijeniti i na druge slične slučajeve, bilo da je riječ o knjigama, videoigricama ili nečemu drugom.

Rekao je još kako Harry Potter pruža loš primjer, osobito djeci i neizgrađenim vjernicama. Zaključio je da ako nema “‘prave potrebe ili koristi od korištenja takvih knjiga ili drugih materijala, pogotovo ako dolazi i do nemira savjesti, bolje je ne imati s njima posla”.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI